Europarlament možno zablokuje rozpočet únie

SITA
8.3.2013 09:37

Podľa predsedu parlamentu Martina Schulza sú v návrhu rozpočtu nesprávne nastavené priority.

Europarlament možno zablokuje rozpočet únie
SITA

Európsky parlament  je pripravený zablokovať dohodu o ťažko vybojovanom rozpočte Európskej únie na roky 2014 až 2020, ak vlády nebusú súhlasiť so zvýšením výdavkov na podporu rastu. Vo štvrtok to vyhlásil predseda parlamentu, nemecký socialista Martin Schulz.

Dohodu o rozpočte únie na najbližších sedem rokov sa hlavám členských štátov po mesiacoch rozporov a celonočných rokovaniach podarilo dohodnúť vo februári. Návrh obsahuje prvé zníženie reálnych výdavkov, ktoré sa netýka dotácií do poľnohospodárstva a verejnej infraštruktúry. Zavádza tiež celkový výdavkový strop vo výške 960 mld. eur. Ten parlament spochybniť nechce, podľa Schulza by však mohol požadovať zmeny v tom, akým spôsobom sa rozpočet bude míňať, čo by mohlo ohroziť celú dohodu. "Prečo zvažujeme odmietnutie dohody o rozpočte? Nie preto, aby sme napínali svaly, ale pretože si myslíme, že prevažná väčšina priorít v ňom je nastavená nesprávne. Kde sú inovácie, kde je vzdelávanie a výskum? Tvorcovia rozpočtu sa vzdali myšlienky potreby modernizácie EÚ," tvrdí Schulz. 
Ak by sa parlament a členské štáty EÚ nedohodli, únia by od začiatku roka 2014 bola bez výdavkového rámca a musela by prejsť na systém provizórnych ročných rozpočtov, čo by do chaosu uvrhlo dlhodobé plánovanie výdavkov. 
Predseda parlamentu tiež tvrdí, že rozhodnutie odmietnuť rozpočet by mohlo zmeniť rovnováhu síl pri rozhodovaní na európskej úrovni. "Potrebujeme obmedziť schopnosť Európskej rady schvaľovať si vlastné návrhy. Na národných úrovniach je kľúčovou úlohou parlamentu schváliť alebo odmietnuť rozpočet. Čo v EÚ tiež chýba, je jeden zo základných prvkov parlamentnej demokracie, ktorým by bolo právo EP navrhovať zákony," povedal Schulz, narážajúc na fakt, že jediným orgánom EÚ, ktorý má právomoc navrhovať právne predpisy je Európska komisia. Zmena pravidiel by si však vyžadovala zdĺhavé prepracovanie zmlúv o EÚ, s ktorými by nemuseli súhlasiť všetky štáty. "Toto by však mohol byť zlomový bod európskej demokracie," dodal predseda EP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok