Zeman zložil sľub a stal sa prezidentom Českej republiky

SITA, TA3
8.3.2013 09:21

Prvý český prezident, ktorý vzišiel z priamej voľby Miloš Zeman dnes oficiáne prevzal svoj úrad. Na dopoludňajšej časti inaugurácie svojho nástupcu vo Vladislavskej sále na Pražskom hrade nechýbal ani Václav Klaus.

Zeman: Chcem upokojiť politickú scénu a byť prezidentom všetkých občanov

Miloš Zeman zložil dnes vo Vladislavskej sále Pražského hradu prezidentský sľub a stal sa tak už treťou hlavou štátu od pádu komunistického režimu v roku 1989.

"Predstupujem pred vás ako prvý prezident ČR, ktorý bol zvolený priamou voľbou občanov. Uvedomujem si obrovskú zodpovednosť, ktorá z toho pre mňa vyplýva," povedal v úvode svojho prvého prezidentského prejavu. Vo funkcii vystriedal Václava Klausa, ktorý stál v čele krajiny predchádzajúcich desať rokov. Informovala o tom webová stránka Českej televízie i servery iDNES.cz a Novinky.cz.

Zeman predniesol sľub na slávnostnom zasadnutí oboch komôr českého parlamentu vo Vladislavskej sále, aj za prítomnosti ďalších hostí. Sľub zložil do rúk predsedu Senátu Milana Štěcha, prisahal na špeciálny výtlačok českej ústavy. Potom zaznelo z Petřína na jeho počesť 21 delových sálv.

"Sľubujem vernosť Českej republike. Sľubujem že budem zachovávať jej Ústavu a zákony. Sľubujem na svoju česť, že svoj úrad budem zastávať v záujme všetkého ľudu a podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia."

Tento text prečítali zatiaľ iba dvaja prezidenti, platí totiž len od roku 1993, teda od rozpadu Československa a vzniku samostatnej ČR. V priebehu rokov sa menilo hlavne to, komu prezidenti vernosť sľubovali - najprv republike, potom ľudovodemokratickej republike a ďalej tiež socialistickej republike.

"Každý z nás v živote niekedy vyhral a niekedy prehral. Viem, aké je ťažké uniesť ťažobu porážky a aké je ťažké odolať pokušeniu, ktoré prináša víťazstvo, preto som povedal, že chcem byť prezidentom všetkých občanov bez rozdielu ich politických názorov. Som si vedomý toho, že tento záväzok nemôžem naplniť iba slovami, ale predovšetkým konkrétnymi činmi v priebehu svojho funkčného obdobia," povedal Zeman v prejave. 

Uviedol tiež, že chce upokojiť a stabilizovať českú politickú scénu. "Druhým cieľom je podpora toho, čomu vravím podpora ostrovov pozitívnej deviácie. Sú to ostrovy nadpriemerného výkonu. Osobnosti, ktoré svojím dielom prinášajú prospech našej krajine," povedal. Dodal ešte, že má v úmysle vymedzovať sa voči krstným otcom a neonacistom.

Prejav zakončil modlitbou: "Bože, dajmi odvahu, aby som sa snažil ovplyvňovať veci, ktoré ovplyvniť môžem. Bože, daj mi pokoru, aby som sa nesnažil ovplyvňovať veci, ktoré ovplyvniť nemôžem. A Bože, daj mi múdrosť, aby som dokázal rozlíšiť medzi prvým a druhým." Jeho príhovor si vyslúžil potlesk postojačky.

Vo Vladislavskej sále boli prítomní aj premiér Petr Nečas, predchádzajúci prezident Václav Klaus s manželkou Liviou, vdova po Václavovi Havlovi Dagmar a tiež Zemanova manželka Ivana s dcérou Kateřinou.

Hneď po vstupe do Vladislavskej sály okolo 10.10 h Zeman pobozkal ruku speváčke Lucii Bílej.
Po prejave Zeman zamieril na vojenskú prehliadku, v katedrále sv. Víta položí kvety k pozostatkom svätého Václava, uviedol web ČT.

Profil Miloša Zemana

Narodil sa 28. septembra 1944 v českom Kolíne. V roku 1969 ukončil štúdium na Vysokej škole ekonomickej v Prahe a ako pedagóg tam pracoval do roku 1970. V roku 1968 vstúpil do Komunistickej strany Československa (KSČ) a na základe štúdie, porovnávajúcej komunizmus a fašizmus ho v roku 1970 zo strany vylúčili.

V období 1971-84 pracoval v telovýchovných podnikoch Noctua, Technosport a Sportpropag. Pracovníkom Výskumného ústavu ekonomiky bol v rokoch 1985-1989 a Prognostického ústavu Československej akadémie vied v období 1990 až 1992.

Poslancom Snemovne národov Federálneho zhromaždenia (FZ) ČSFR za Občianske fórum bol Miloš Zeman od 30. januára 1990 do 6. júna 1992. Členom predsedníctva FZ ČSFR bol od februára 1990 do mája 1991 a predsedníctva Snemovne národov (SN) ČSFR od júna 1990 do mája 1991. Vykonával tiež funkciu predsedu Výboru pre plán a rozpočet SN ČSFR. Od februára 1991 do februára 1992 bol podpredsedom Československej asociácie Rímskeho klubu.

Členom Československej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) sa stal v roku 1992. Po premenovaní ČSSD na Českú stranu sociálnodemokratickú (ČSSD) 28. februára 1993 sa stal jej predsedom. V marci 1993 inicioval vytvorenie predvolebného zoskupenia Realistický blok. Od júna 1996 bol predsedom Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Predsedom vlády ČR bol v období od 17. júla 1998 do 15. júla 2002, kedy ho na tomto poste vystriedal Vladimír Špidla (ČSSD).

Miloš Zeman v roku 2002 odmietol opätovnú kandidatúru na predsedu vlády, kandidoval na funkciu prezidenta, vo voľbách v roku 2003 nebol zvolený. Od roku 2003 žil ako dôchodca na Vysočine. V roku 2007 pre nesúhlas s politikou ČSSD vystúpil zo strany. Stranu práv občanov založil v roku 2009 a v marci 2010 ho zvolili za jej predsedu.

Strana kandidovala v českých parlamentných voľbách v máji 2010, ale do parlamentu sa nedostala. Zeman zložil funkciu, neskôr ho zvolili za jej čestného predsedu. Dňa 26. júna 2012 oficiálne ohlásil svoju kandidatúru na funkciu českej hlavy štátu.
Miloš Zeman má 68 rokov, je druhý raz ženatý, má syna z prvého a dcéru z druhého manželstva.

V texte prezidentského sľubu bola chyba, upozornil politik z KSČM

Na chybu v texte prezidentského sľubu, ktorý dnes pri svojej inaugurácii podpísal nový český prezident Miloš Zeman, upozornil plzenský politik Jiří Valenta. Chybu totiž zachytila kamera Českej televízie.

Chyba je v poslednom odseku sľubu, kde má byť "Sľubujem na svoju česť, že svoj úrad budem zastávať v záujme všetkého ľudu a podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia". Namiesto slova "najlepšieho" tam však bolo iba "najlepšie", informoval server Novinky.cz.

Valenta upozornil, že sľub by z právneho hľadiska nemusel byť platný. Podľa neho totiž musí byť bezchybný aj po gramatickej stránke. V Amerike pri prezidentskom sľube zmenili slovosled a sľub sa musel opakovať, povedal.

Podľa jeho slov televízia ukázala text sľubu dvakrát. "Po prvý raz som si myslel, že zle vidím, ale po druhý raz som si to zastavil a chybu som videl," uviedol pre Novinky.cz plzenský a krajský poslanec KSČM Valenta. Dodal, že vzhľadom na veľkosť byrokratického aparátu na Pražskom hrade je zaujímavé, že sa niečo podobného stalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok