KĽDR ruší pakt o neútočení s Južnou Kóreou

TA3, SITA
8.3.2013 07:51

Na prvý pohľad rutinné hlasovanie Bezpečnostnej rady OSN a tradičné vyhrážky Severnej Kórey sa rýchlo premenili na otvorenú hrozbu. Včera sa Pchjongjang vyhrážal jadrovým útokom na Spojené štáty, dnes oznámil, že vypovedá prímerie s Južnou Kóreou.

Severná Kórea chce zrušiť priamu pohotovostnú telefonickú linku a pakt o neútočení s Južnou Kóreou, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa vyhlásenie KĽDR.

Pchjongjang zároveň zopakoval hrozby voči Soulu v nahnevanej reakcii na hlasovanie na pôde Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vo štvrtok schválila nové sankcie voči KĽDR v dôsledku jej tretieho jadrového testu.

Komunikačný kanál vytvorený v pohraničnej dedine Panmundžom v demilitarizovanej zóne bude ihneď prerušený, citovala agentúra DPA severokórejské zdroje. "Tento kanál nemôže ďalej vykonávať svoju misiu v dôsledku pretrvávajúcej závažnej situácie," uvádza sa vo vyhlásení severokórejského výboru pre mierové znovuzjednotenie.

Severná Kórea ešte pred štvrtkovým hlasovaním na pôde BR OSN vyhlásila, že uplatní svoje právo uskutočniť "preventívny" nukleárny útok proti každému, kto na ňu zaútočí. Zároveň obvinila Washington, že využíva vojenské cvičenia v Južnej Kórei na prípravu nukleárneho a konvenčného útoku na Severnú Kóreu.

Pchjongjang v utorok pohrozil aj zrušením prímeria z roku 1953, ktorým sa skončil jej trojročný konflikt s Južnou Kóreou, v prípade, ak budú Soul a Spojené štáty pokračovať v spoločných dvojmesačných vojenských manévroch. Manévre sa začali 1. marca.

KĽDR už predtým varovala pred "zničením" Južnej Kórey v prípade, že sa zúčastní na výročných vojenských cvičeniach so Spojenými štátmi. Obe Kórey sú technicky naďalej vo vojnovom stave, keďže vojna z rokov 1950-53 sa skončila prímerím a nie mierovou zmluvou.

História jadrového programu KĽDR/ Desivý raketový arzenál

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok