Zvolen vyrovnal, Košice pokračujú víťazne

SITA, TA3
7.3.2013 21:15

Zvolenčania si po stredajšej prehre nemohli dovoliť ďalšie zaváhanie a podľa toho druhý štvrťfinálový duel s "baranmi" aj začali. Poprad sa pokúšal o vyrovnanie aj v power-play.

HC Košice - HK Poprad 2:1 (1:0, 0:1, 1:0) - stav série: 2:0
Góly: 10. Pašek (Marcel Haščák), 54. Martin Chovan (Marek Slovák, Š. Novotný) - 40. D. Buc (Hvila, Vandas) 
Vylúčení: 7:9 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Baluška, Lokšík - Valach, Zvrškovec, 3991 divákov 

Zostavy
Košice: Hylák - Kolba, Štrbák, Cebák, Deyl, Michal Novák, Šeda, Macejko, od 42. min Martin Chovan - Š. Novotný, Marek Slovák, Jokeľ - Marcel Haščák, Pašek, R. Jenčík - Matis, T. Marcinko, P. Svitana - Hinďoš, Matúš Chovan, Mlynarovič 
Poprad: Sidor - M. Šterbák, R. Suchý, D. Devečka, Fabian, Kovačevič, D. Brejčák, Kurali, Jáchym - Vandas, Balán, Hvila - Smotrila, Štals, Ľ. Vaic - D. Buc, Klouda, Jabrocký - Matúš Paločko, P. Stanfield, S. Takáč 

V prvej tretine bolo gólových príležitostí ako šafranu. Oba tímy sa sústredili predovšetkým na pozornú defenzívu. V čase, keď mal Poprad možnosť dostať sa do vedenia, pretože na trestnej lavici sedel domáci Svitana, udreli Košičania. Dostali sa do prečíslenia, Haščák naservíroval puk Pašekovi a ten chladnokrvne zakončil - 1:0. Navyše, v oslabení mohol padnúť aj druhý gól východniarov, to by však Haščákovi v 17. min nesmel puk preskočiť hokejku pred odkrytou bránkou.

V 7. min druhej časti prestrelil z dobrej pozície hosťujúci Štals. V polovici duelu brankár Popradu Sidor zlikvidoval presilovkový pokus Štrbáka a krátko nato vyrazil aj tvrdú ranu Cebáka. Hosťujúci Buc potom rozvlnil iba bočnú sieť Hylákovej bránky. V 32. min našla Šedova jedovatá strela pripraveného Sidora. V 39. min nahodil Šterbák nepríjemný puk, ale Hyláka neprekvapil. Tridsaťjeden sekúnd pred druhou prestávkou trafil pri avizovanom vylúčení domáceho hráča Buc parádne spomedzi kruhov - 1:1.

V 48. min Jokeľ v presilovke ani na dvakrát neprekonal Sidora. V 54. min si pri signalizovanom vylúčení hosťujúceho hráča nakorčuľoval pred bránku Martin Chovan a dostal svoj tím do vedenia - 2:1. Popradčania sa nedočkali vyrovnania ani v 23-sekundovej power-play. Košice vedú v sérii 2:0.

HKm Zvolen - HC'05 Banská Bystrica 2:1 (1:0, 1:0, 0:1) - stav série: 1:1
Góly: 5. L. Jurík (J. Mucha), 38. P. Zuzin (Brabenec, L. Čierny) - 56. Juraj Sýkora 
Vylúčení: 6:6 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jura, J. Konc - M. Korba, P. Korba, 3656 divákov 

Zostavy
Zvolen: Šimko - L. Čierny, Juraško, Hraško, J. Mucha, L. Pokovič, M. Výborný, Pichnarčík - P. Zuzin, Brabenec, Podkonický - Škvaridlo, L. Jurík, Michal Chovan - Puliš, Kalla, Čurilla - Ľ. Zuzin, M. Jurík, Martin Ďaloga 
Banská Bystrica: Chorošun - Richter, Bambúch, Kubka, Biro, J. Predajniansky, Styk, O. Janík, Rosandič - R. Macík, M. Hudec, Lunter - Danton, M. Trochta, B. Jankovič - Juraj Sýkora, Češík, Ján Sýkora - Mikolášek, Zigo, Lantoš 

Zvolenčania si po stredajšej prehre nemohli dovoliť ďalšie zaváhanie a podľa toho druhý štvrťfinálový duel s "baranmi" aj začali. Už v 5. min si počas presilovky pri vylúčení Češíka nakorčuľoval do pravého kruhu Lukáš Jurík a parádne umiestnenou strelou nedal Chorošunovi šancu. O minútu neskôr prišli ďalšie dve gólové príležitosti. Najskôr sa Macík ocitol tvárou v tvár Šimkovi po prečíslení troch na jedného, zvolenský gólman však skvele zasiahol lapačkou. Na druhej strane bol v podobnej situácii domáci Chovan po Škvaridlovej prihrávke spoza bránky, ani on však z bezprostrednej blízkosti neuspel. Od 10. min mali Banskobystričania výhodu 4-minútovej presilovky, sami si ju však vlastným zbytočným vylúčením skrátili na polovicu. Až do konca prvej tretiny sa hralo dosť nervózne. V 17. min sa v ďalšej výbornej šanci počas presilovky hostí ocitol aktívny Macík, vynikajúci Šimko však opäť bol na mieste.

Aj prostrednú časť začali aktívnejšie domáci. V 22. min sa z otočky nepresadil Chovan, v následnej presilovke Zvolenčania intenzívne, ale neúspešne ostreľovali Chorošuna. Na ľade sa postupne pritvrdzovalo a hokejových momentov na nejaký čas ubudlo. V 30. min opäť horelo pred Šimkom, ktorého neprekonal Trochta. Nasledovala ďalšia séria vylúčení, počas ktorej si to súperi vyskúšali traja na troch. Češík sa v páde snažil pretlačiť puk za Šimkov chrbát, ten však zostal nepriestrelný. V 32. min sa po hrúbke v rozohrávke hostí ocitol v obrovskej šanci Podkonický, ani on však zblízka nezasunul puk do siete. V čase 37:17 však napokon predsa len zahrmelo. Čierny pálil počas presilovky smerom na Chorošuna a puk odrazený od zadného mantinelu šikovne dorazil do siete P. Zuzin - 2:0.

V úvode záverečnej dvadsaťminútovke akoby už hosťom dochádzali sily. V 43. min sa rútil sám na Chorošuna Peter Zuzin, nenašiel však medzierku medzi jeho betónmi. Zvolenčania kontrolovali hru, sústredene bránili a nepúšťali súpera do šancí. Už desať minút pred koncom išli štadiónom mexické vlny a fanúšikovia začínali s oslavami prvého víťazstva HKm v sérii, čo však ešte bolo predčasné. Päť minút pred koncom prestrelil bránku vo vyloženej šanci L. Jurík a to sa domácim vypomstilo. V 56. min prepasíroval puk za Šimka Juraj Sýkora a dráma vrcholila. Záver nervózneho duelu plného strkaníc a nečistých zákrokov už Zvolenčania zvládli, hoci "barani" mohutne finišovali a skúsili aj hru bez brankára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok