Nezamestnanosť je podľa NBS vyššia, ako tvrdí Štatistický úrad

SITA
7.3.2013 11:44

Analytici centrálnej banky pritom vychádzajú z metodiky výberového zisťovania pracovných síl, podľa ktorej ubudlo až 20 tisíc zamestnancov.

Nezamestnanosť je podľa NBS vyššia, ako tvrdí Štatistický úrad
SITA

Podľa analytikov Národnej banky Slovenska ubudlo v poslednom kvartáli roku 2012 v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom až približne 20 tisíc zamestnancov. Analytici menového úseku pritom vychádzajú z metodiky výberového zisťovania pracovných síl. Veľká časť z nich podľa Alexandra Karšaya z NBS pravdepodobne nastúpila na PN, a tým sa neprejavila v počte nezamestnaných. "Ak by sa tieto osoby štandardne zaradili medzi nezamestnaných, čo pravdepodobne nastane neskôr, bola by miera nezamestnanosti približne o dve desatiny vyššia," uviedol Karšay. Podľa údajov Štatistického úradu, ktoré zverejnil v stredu, sa počet nezamestnaných na Slovensku zvýšil v štvrtom štvrťroku 2012 oproti predchádzajúcemu štvrťroku o viac ako osem tisíc. Kvartálne údaje trhu práce podľa Karšaya potvrdili negatívne signály z predchádzajúcich indikátorov.

Karšay neočakáva, že by sa vývoj v prvom kvartáli tohto roka zásadne líšil od toho predchádzajúceho. "Aj keď sa niektoré indikátory, najmä čo sa týka sentimentu a očakávaní podnikov, zlepšujú, predbežné údaje o znížení počtu dohôd môžu priniesť mierne prudší pokles zamestnanosti ako NBS očakávala v prognóze P4QA 2012," skonštatoval Karšay. Samotné mzdy podľa neho korešpondovali s oslabeným ekonomickým vývojom a medzikvartálne vzrástli o 0,1 %. "Kompenzácie zamestnancov vzrástli o niečo prudšie, ale pravdepodobne ich dodatočne ovplyvnilo vyplatené odstupné," konštatoval Karšay. Ako pokračoval, slabý dopyt po práci a zvýšené odvodové zaťaženie bude tlmiť nárast miezd.

Miera nezamestnanosti na Slovensku sa v minulom roku medziročne zvýšila o 0,4 percentuálneho bodu na 14 %. Oproti roku 2011 išlo o nárast počtu nezamestnaných o 9,6 tisíca na 377,5 tisíc osôb. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR. V samotnom štvrtom kvartáli vlaňajška priemerný počet nezamestnaných osôb medziročne vzrástol o 11,9 tisíca na 390,4 tis. osôb. Miera nezamestnanosti sa tak v štvrtom štvrťroku 2012 medziročne zvýšila o 0,4 percentuálneho bodu na 14,4 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok