Počet sýrskych utečencov dosiahol jeden milión

TASR
6.3.2013 09:13

Počet Sýrčanov, ktorí utiekli zo svojej vojnou zmietanej krajiny, už dosiahol jeden milión. Približne polovicu z nich tvoria deti, prevažne vo veku do 11 rokov, oznámil dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Počet sýrskych utečencov dosiahol jeden milión
SITA

Počty utečencov, narastajúce každý týždeň, sa dramaticky zvýšili od začiatku tohto roka, odkedy ich zo Sýrie odišlo viac než 400.000. Väčšina ich smeruje do Libanonu, Jordánska, Turecka, Iraku a Egypta, no niektorí prichádzajú tiež do severnej Afriky a Európy.

Vysoký komisár OSN pre utečencov António Guterres uviedol, že tieto čísla vychádzajú zo správ pracovísk jeho agentúry v susedných krajinách. Milióny ďalších ľudí pritom vyhnal konflikt z domovov vnútri Sýrie. Guterres preto varoval, že krajina smeruje k "pohrome najvyššieho rozsahu".

Susedné krajiny i humanitárne organizácie sú pod rastúcim tlakom a zápasia s ťažkosťami v snahách pomôcť utečencom. Medzinárodní darcovia pritom poskytli len štvrtinu z 1,5 miliardy dolárov, ktoré prisľúbili na plán OSN pre pomoc Sýrčanom vyhnaným z domovov.

Libanon, ktorý leží najbližšie od sýrskej metropoly Damask, je najmenším zo susedov Sýrie, dorazilo však do neho najviac utečencov. Spolu s ďalšími sýrskymi pracovníkmi a rodinami tak tvoria Sýrčania v súčasnosti až pätinu ľudí v Libanone.

Za posledné tri týždne sa počet utečencov do Libanonu zdvojnásobil na 4400 denne, uviedla predstaviteľka UNHCR v Libanone Ninette Kelleyová pre agentúru Reuters.

V Jordánsku sú takmer preťažené dodávky elektriny, vody, no i zdravotníctvo a školstvo. Turecko vynaložilo vyše 600 miliónov dolárov na zriadenie 17 utečeneckých táborov, pričom ďalšie stavajú, dodáva UNHCR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok