Okolo Schwarzenberga vzniká nové politické združenie

TASR
4.3.2013 11:19

Nechuť voči politickým stranám v Česku, hnev na vládu a politické súperenie v pravici, stojí za plánom Karla Schwarzenberga vytvoriť okolo svojej strany "satelitné" združenie, zatiaľ pod názvom Fórum Karla Schwarzenberga.

Okolo Schwarzenberga vzniká nové politické združenie
SITA

Združenie by bolo len čiastočne spojené s TOP 09, ktorej minister zahraničných vecí stále šéfuje a má ju viesť aj do volieb 2014. Výhľadovo by mohli členovia voľnejšieho združenia napríklad kandidovať do zastupiteľstiev či parlamentu.

Podľa politológov by to TOP 09 mohlo pomôcť aj v súperení v pravici, a to s ODS. "Politické strany si tak dokonale pokazili povesť, že vstúpiť do politickej strany rovná sa vstúpiť do podozrivého nočného podniku. Ľudia preto hľadajú priestor mimo politickej strany," povedal českému denníku Právo Schwarzenberg.

Fórum by malo za pomoci nestraníkov prilákať ľudí naspäť k politike a hlavne zužitkovať podporu, ktorej sa Schwarzenbergovi dostalo v prezidentskej kampani. V nej ho v druhom kole volieb podporilo 45 percent zúčastnených voličov. "To sa nemá nechať ležať ladom, pretože naša republika potrebuje angažovaných ľudí," uviedol Schwarzenberg.

Podporoval ho aj rad hercov, režisérov, umelcov a vedcov. Fórum by však podľa neho malo byť najmä o obyčajných ľuďoch. "Ja nie som podporovateľom toho, aby boli všade prominenti alebo celebrity, o to vôbec nejde," odpovedal Právu na otázku, ktoré známe osobnosti mu pomôžu fórum propagovať.

V českom prostredí pôjde o unikát. Celá stranícka scéna zažíva personálnu vyprahnutosť a vo voľbách do Senátu i na miestnej úrovni často vyhrávajú nezávislé osobnosti. Strany preto už dlhší čas bijú na poplach a snažia sa ich zlanáriť. Okolo každej strany existujú rôzne think-tanky či vzdelávacie inštitúcie, ale združenie vytvorené okolo jedného politika zatiaľ ešte nevzniklo, pripomenuli Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok