Klaus sa lúčil džezovým koncertom, Nečas neprišiel

TASR
4.3.2013 08:39

S odstupujúcim prezidentom ČR Václavom Klausom sa prišli v nedeľu večer do Španielskej sály Pražského hradu rozlúčiť osobnosti českej kultúry a politiky, jeho dlhoroční priatelia a spolupracovníci.

Klaus sa lúčil džezovým koncertom, Nečas neprišiel
ČTK

Pozvánku na koncert nazvaný "Vďaka nielen za džez, pán prezident" dostalo 800 ľudí. Už skôr ju však odmietol džezmen Jiří Stivín, ktorý svoje rozhodnutie zdôvodnil nesúhlasom s Klausovými názormi na exprezidenta Václava Havla či s vyhlásením amnestie.

Klaus sa poďakoval prítomným za to, že na slávnostný koncert prišli. "Ďakujem vám, že ste prišli. Nie je to úplná samozrejmosť, pretože ako viete, niektorí neprišli," povedal. Nekonkretizoval, koho tým myslí, ale pri pohľade do publika bolo zrejmé, že mu chýba predseda vlády Petr Nečas. Redakcia Lidových novin sa pokúšala získať premiérovu reakciu, ale jeho hovorca nemal o Nečasovej účasti na rozlúčke s prezidentom žiadne informácie.

V príhovore Klaus tiež uviedol, že za najväčší problém súčasnosti považuje rozglejenosť krajiny a českej spoločnosti. "To je stokrát horšie ako všetky hospodárske krízy, ako všetko globálne otepľovanie a ja by som si trúfol povedať - konieckoncov horšie ako celá Európska únia," konštatoval Klaus.

Úvodného slova sa ujal muzikant a hudobný skladateľ Ondřej Hejma. Medzi hosťami boli aj speváčka Eva Pilarová, výtvarník Adolf Born, herečka Hana Maciuchová alebo slovenský režisér Juraj Jakubisko s manželkou Deanou Horváthovou.

Herečka Iva Janžurová Českej televízii povedala, že sa prišla rozlúčiť, pretože Klaus bol od revolučných rokov jej favorit v politike a veľmi obdivovala jeho myslenie. Hudobník Aleš Brichta považuje Klausa za jednu z najvýznamnejších osobností po roku 1989. Vyhlásil tiež, že mu pripadá smiešne, ak niekto chce prezidenta žalovať za vlastizradu, a to za amnestiu, ktorá patrí k výkonu jeho funkcie.

Z politikov a verejných činiteľov prišli okrem iných bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý, niekdajší minister vnútra úradníckej vlády Martin Pecina, ako aj bývalý hlavný hygienik Michael Vít, obvinený zo zneužitia právomoci, či senátor ODS Jaroslav Kubera. V hľadisku boli tiež generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák a riaditeľ Národného múzea Michal Lukeš.

Klaus založil na Pražskom hrade tradíciu džezových večerov, ktorých sa od februára 2004 do polovice februára 2013 uskutočnilo 90 a do značnej miery sa podieľal aj na ich dramaturgii.
Jeden z posledných Klausových dní vo funkcii však zatienil 86-ročný maliar Pavel Brázda. Ten vrátil prezidentovi medailu Za zásluhy v oblasti umenia, ktorú dostal v roku 2008. Obsiahle zdôvodnenie svojho kroku opísal podľa českých médií v liste, ktorý spolu s medailou poslal 28. februára na Pražský hrad.

Okrem iného považuje pôsobenie Václava Klausa v úrade prezidenta za "neblahé". Nepáčia sa mu aj Klausove výroky o bývalom prezidentovi Václavovi Havlovi, jeho negatívny postoj k Európskej únii, jeho názory v oblasti ekológie či "nadmerný príklon k Rusku". Brázda nemohol do roku 1989 vystavovať a po nežnej revolúcii je jediný ocenený, ktorý štátne vyznamenanie vrátil.

Klaus opustí prezidentskú funkciu po desiatich rokoch 7. marca, keď vystúpi aj s posledným prejavom v televízii, o deň neskôr sa jej ujme Miloš Zeman.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok