Uplynulo šesť rokov od tragédie v Novákoch

TA3 TASR
2.3.2013 16:49

V Novákoch si dnes pripomínajú šesť rokov od tragického výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku, pri ktorom zahynulo osem ľudí. Mesto si tragédiu pripomína kladením vencov pri pamätníku obetí.

Hoci vinníci tragédie vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) z marca 2007 neboli ešte potrestaní, štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) SR Miloš Koterec verí, že zodpovednosť za stratu ľudí, ktorí zahynuli pri výbuchu, bude vyvodená. Uviedol to dnes v príhovore na pietnej spomienke venovanej šiestemu výročiu výbuchu vo VOP v Novákoch. "Našou snahou je maximálne napomáhať riešeniu situácie a jeho súčasťou je aj ekonomická záchrana Vojenského opravárenského podniku," dodal Koterec.

Jedna z pozostalých po obetiach tragického výbuchu vo VOP v Novákoch Erika Vačková, ktorej pri výbuchu zahynula dcéra, pre médiá uviedla, že na udalosti z marca 2007 sa nedá zabudnúť. "Ako sa na to dá zabudnúť? To mám dennodenne pripomenuté, lebo mám deti, jej deti doma," povedala. Z prebiehajúceho súdneho pojednávania má zlé pocity. "Veľmi zlé, lebo nič sa nerieši, stále sa to nejako naťahuje. Aj na jar, keď sme boli na súde, ešte nejaký zamestnanec, či to bol majster, zmenil výpoveď. Ešte aj tí, ktorí neboli ranení a ostali nažive, rozprávajú, aký bol priebeh, tak to súd nerešpektuje. Je to taká doba, že nie a nie vyšetriť, ako to bolo," doplnila.

Výbuch presne nezisteného množstva výbušnej látky vo VOP Nováky spôsobil 2. marca 2007 deštrukciu delaboračnej haly a usmrtil osem pracovníkov. Mnohopočetné vážne zranenia utrpel jeden zamestnanec a ďalších 20 ľahšie zranenia. Spôsobená škoda na majetku VOP, ako aj ďalšom hnuteľnom a nehnuteľnom majetku sa vyšplhala na viac ako dva milióny eur. Vedenie VOP Nováky následne prijalo viaceré zásadné opatrenia, aby boli riziká pri práci eliminované na minimum a aby nedošlo k žiadnemu ďalšiemu pochybeniu.
Ekonomická situácia podniku bola po tragédii dlhodobo nepriaznivá. Súčasné vedenie s cieľom zastabilizovať podnik a zachovať zamestnanosť v regióne VOP na 20 rokov prenajalo strategickému partnerovi, ktorého vybralo v rámci verejného ponukového konania.

Ako dnes uviedol Koterec, jednou z prvých podmienok, ktoré dávalo Ministerstvo obrany SR pri preberaní VOP Nováky do rúk nového vlastníka, bolo to, aby medzi jeho prioritami bola bezpečnosť v podniku.
Súdne pojednávanie s piatimi bývalými manažérmi VOP Nováky, ktorí sú obvinení z prečinu všeobecného ohrozenia, bolo vo februári prerušené, pokračovať má v apríli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok