Dôvera amerických spotrebiteľov vzrástla vo februári viac, než sa očakávalo

TASR
2.3.2013 15:50

Dôvera amerických domácností sa vo februári zvýšila viac, než sa očakávalo. To by mohlo podporiť spotrebiteľské výdavky, na ktoré v USA pripadá až 70 % ekonomickej aktivity, informovala agentúra Bloomberg.

Dôvera amerických spotrebiteľov vzrástla vo februári viac, než sa očakávalo
SITA

Index spotrebiteľskej dôvery Michiganskej univerzity a agentúry Thomson Reuters sa vo februári vyšplhal na 77,6 bodu zo 73,8 bodu v januári. Predbežný odhad počítal so zvýšením indexu len na 76,3 bodu, pričom analytici, oslovení agentúrou Bloomberg, očakávali, že konečný údaj bude zhodný s predbežným odhadom.
Negatívny vplyv na spotrebiteľskú dôveru má zvýšenie daní od začiatku roka a obavy súvisiace s automatickými výdavkovými škrtmi federálnej vlády, ktoré začali platiť v piatok (1. 3.). V januári však vzniklo v USA 157.000 nových pracovných miest a počet nových žiadostí o podporu v minulom týždni klesol viac, než sa očakávalo.

Tvorba nových pracovných miest spoločne s nárastom cien nehnuteľností by mohli podľa odborníkov stačiť na to, aby dôvera Američanov v ekonomiku vzrástla a aby sa zvýšila spotreba, ktorá je motorom americkej ekonomiky.

Čiastkový index hodnotenia aktuálnej situácie vo februári vzrástol na 89 bodov z 85 bodov v januári, pričom predbežný odhad počítal s nárastom len na 88 bodov. Index očakávaní na najbližších 6 mesiacov vzrástol na 70,2 bodu zo 66,6 bodu, pričom predbežný odhad počítal so zvýšením len na 68,7 bodu. Index spotrebiteľskej dôvery inštitútu Conference Board vo februári vyskočil na 69,6 bodu z 58,4 bodu v januári a prekonal aj najoptimistickejšie očakávania analytikov.
Informovala o tom agentúra Bloomberg.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok