Poberateľky materskej dávky môžu pracovať na dohodu

SITA
27.2.2013 13:34

Ak sa poberateľka materskej dávky zamestná na dohodu, nestratí nárok na túto dávku. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Peter Višváder.

Poberateľky materskej dávky môžu pracovať na dohodu
SITA

"Nárok na výplatu materskej dávky by zamestnankyňa stratila len v prípade, ak by mala príjem z toho istého pracovnoprávneho vzťahu, z ktorého jej vznikol nárok na materskú dávku," uviedol. Ak sa však matka zamestná na dohodu, ak počas poberania materskej dávky uzatvorí iný pracovnoprávny vzťah u iného alebo aj pôvodného zamestnávateľa, výplatu materskej dávky jej táto skutočnosť neohrozí. Nárok na materskú dávku podľa Višvádera neohrozí ani príjem od jej zamestnávateľa, ktorý sa viaže na obdobie pred nástupom na materskú dovolenku. Ide napríklad o odmenu za vykonanú prácu v období pred nástupom na materskú dovolenku.

"Naopak, ak by počas materskej dovolenky dostala napríklad odmenu, na ktorú jej nárok vyplýva z kolektívnej zmluvy (napríklad pri životnom jubileu), na základe tejto odmeny jej nemôže byť v danom mesiaci vyplatená materská dávka, pretože má príjem od svojho zamestnávateľa, resp. z poistného vzťahu, z ktorého sa jej vypláca materská," upozornil hovorca SP. Pritom sa neprihliada na to, že táto odmena by bola nižšia ako samotná materská dávka.

Iné ako u zamestnankyne je to podľa Višvádera v prípade samostatne zárobkovo činnej osoby a dobrovoľne poistenej osoby, ktoré môžu mať akýkoľvek príjem bez toho, aby tento mal vplyv na výplatu dávky materské. "Čo sa týka platenia poistného z dohody, ak žena pracujúca na dohodu poberá materskú dávku, jej zamestnávateľ odvádza len poistné na úrazové poistenie, nakoľko v čase poberania dávky materské platí vylúčenie povinnosti platiť poistné na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie, poistenie v nezamestnanosti aj garančné poistenie. Samotné poistenie jej však trvá," dodal hovorca poisťovne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok