Novým ministrom obrany USA sa stal Chuck Hagel

TASR, TA3
27.2.2013 07:09

Novým ministrom obrany USA sa stal republikánsky kandidát Chuck Hagel. V utorok o tom vo svojom hlasovaní rozhodol americký Senát. Ako informovala agentúra DPA, odstupujúceho ministra Leona Panettu vo funkcii nahradí dnes, keď zloží slávnostný sľub.

Hagel, ako budúci šéf rezortu obrany pre druhé volebné obdobie prezidenta Baracka Obamu, pred voľbou čelil ostrej kritike z radov svojich republikánskych kolegov za sporné poznámky vyslovené na adresu Izraela, ako aj za postoje voči Iránu a americkej invázii do Iraku v roku 2003.

Prezident Obama, ktorý v Hagelovi vidí "ministra, akého náš národ potrebuje a lídra, akého si naše vojsko zaslúži", okrem postu ministra obrany obnovil vedúce funkcie aj na ďalších kľúčových ministerstvách, vrátane rezortu diplomacie. Odstupujúci Leon Panetta Hagelovo zvolenie privítal a zároveň poďakoval pracovníkom ministerstva za úspešnú spoluprácu.

Chuck Hagel (66) je veteránom z Vietnamskej vojny, kde bol dvakrát ranený. Ako senátor vo Washingtone 12 rokov zastupoval štát Nebraska. So svojimi konzervatívnymi spolustraníkmi sa viackrát dostal do rozporu ohľadom otázok obrany a zahraničnej politiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok