Gašparovič a Klaus: Ak by sme sa nerozdelili, vzťahy by boli horšie

SITA, TA3
26.2.2013 15:14

Ak by sa pred dvadsiatimi rokmi Česi a Slováci neosamostatnili, vzájomné vzťahy medzi oboma národmi by v spoločnom štáte neboli také dobré. Zhodli sa na tom slovenský prezident Ivan Gašparovič a česká hlava štátu Václav Klaus, ktorý je na svojej rozlúčkovej návšteve Bratislavy.

Gašparovič a Klaus: Ak by sme sa nerozdelili, vzťahy by boli horšie
SITA

"Som presvedčený, že by tie vzťahy neboli také dobré, také úprimné a že by bola taká spolupráca pri fungovaní toho spoločného štátu," vyhlásil po stretnutí s Klausom Gašparovič. Slovensko podľa jeho slov v spoločnom štáte s Čechmi nebolo vždy v pozícii rovného s rovným, čo sa po vzniku samostatného štátu zmenilo. "Na tom nezáleží, či sa voláme Československo alebo sme Česká a Slovenská republika, ak tieto vzťahy fungujú a sú dobré. Je to dobré tak, ako to je," dodal.

Český prezident s Gašparovičom súhlasí. "Ja som žil v tejto zemi dlhé desaťročia a viem o celom rade vzájomných nedôver. Som presvedčený, že to rozdelenie prospelo," nazdáva sa Klaus, ktorého na najvyššom poste už 8. marca nahradí víťaz januárových prezidentských volieb Miloš Zeman.

Zdôraznil, že najmä počas posledných desiatich rokov mali s Gašparovičom veľmi priateľské vzťahy. Ako povedal, veľkým priateľom Slovenska chce ostať aj naďalej. "Nový prezident bude tie československé vzťahy cítiť veľmi podobným spôsobom," povedal o Zemanovi. Gašparovič sa Klausovi poďakoval za spoluprácu a ocenil, že jeho viac než 20-ročná práca ako premiéra aj ako prezidenta bola prospešná nielen pre Česko, ale aj pre Slovensko.

Klausa dnes ešte čaká stretnutie s predsedom Národnej rady SR Pavlom Paškom na slávnostnom obede podávanom na počesť hostí. Súčasťou programu prvého dňa návštevy českého prezidenta bude aj otvorenie výstavy „20 rokov na českých a slovenských námestiach,“ ktorá sa uskutoční pri príležitosti 20. výročia vzniku samostatných republík. V stredu 27. februára sa Klaus zúčastní na slávnostnom zasadnutí snemu Združenia podnikateľov Slovenska v Pálffyho paláci v Bratislave, neskôr ho prijme aj predseda vlády Robert Fico.

Záznam zo spoločnej tlačovej besedy prezidentov SR a ČR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok