Gavenda: Benedikt XVI. nebol prechodný pápež

SITA
26.2.2013 10:49

Benedikt XVI. nebol podľa katolíckeho kňaza Mariána Gavendu prechodný pápež. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, osem rokov pontifikátu v dobe rýchlych a vážnych zmien nemožno v žiadnom prípade považovať za niečo prechodné a krátkodobé.

Gavenda: Benedikt XVI. nebol prechodný pápež

Podľa Gavendu končiacemu pápežovi múdrosť poradí, aby bol utiahnutý. „Pápež je najvyššia hlava cirkvi a tá je len jedna. Ak si nechal slobodu Ratzingera, aj keď bol pápežom, dá sa predpokladať, že si ju ponechá aj potom,“ povedal. Podľa neho pápež sa po odchode z úradu bude modliť, aby sa nenaplnilo to, pred čím našu civilizáciu toľkokrát varoval.

„Benedikt XVI. bol všeobecne uznávaný ako znalec civilizácií, poukazoval na riziká a navrhoval riešenia. V čase, keď na každom kroku narážame na prejavy krízy civilizácie, sa mi zdá neuveriteľné, že médiá prichádzajú neustále s alternatívami o nepodstatných veciach a pritom sa vôbec nespomína čo vlastne chcel pápež svetu povedať. O Vatikáne sa vyjadrujú tí, ktorí netušia, ako to tam chodí a o Benediktovi vyjadrujú názory tí, ktorí si väčšinou neprečítali ani jednu jeho knižku,“ vyhlásil Gavenda.

Gavenda preložil desať kníh pápeža. „Prekladateľ sa musí vžiť do myslenia autora,“ konštatoval s tým, že pápež bol veľmi ústretový k názorom svojich oponentov a prv ako by vyjadril svoj názor, maximálne sa snažil pochopiť dôvody ich názorov.

„Úcta k názoru človeka bola u neho prioritná. Sám priznáva, že určitým géniom nemeckého národa je nielen technická a organizačná schopnosť, ale aj schopnosť veľkých syntéz. Pápež sa explicitne vyjadril, že snáď práve touto charizmou chce Boh, aby obohatil cirkev a svet. Je tu však jedno riziko. Veľké syntézy sa môžu strácať v konkrétnych detailoch“ povedal. Dôsledky si podľa Gavendu treba domyslieť a možno aj preto je pápežov odkaz tak málo známy.

Za najväčší počin Svätého Otca v úrade Gavenda považuje napísanie encykliky Caritas in veritate (Láska v pravde). „Keď raz historici budú hodnotiť našu civilizáciu budú poukazovať na to, že už Benedikt jasne o veciach písal. Žiaľ aj v súčasnosti platí, že prorokom radšej staviame pomníky, ako počúvame ich slová. Poprípade ich zaplavíme v návale hlúposti,“ dodal.

Podľa Gavendu Benediktovi XVI. nebude po odchode z funkcie prináležať titul kardinál. „Kardinál je menovaný ako poradca pápeža. Kardináli sú najužší poradný zbor pápeža. Je preto nepredstaviteľné, aby mal pápež za poradcu pápeža. On zostane pápežom. Je to odstúpený pápež,“ myslí si Gavenda.

Pápež Benedikt XVI. v pondelok 11. februára neočakávane oznámil, že 28. februára odstúpi zo svojho postu. Rozhodnutie zdôvodnil vysokým vekom, ktorý mu podľa jeho slov neumožňuje pokračovať v plnení pápežských povinností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok