V Kazachstane začali rokovania o iránskom jadrovom programe

TA3, SITA
26.2.2013 08:47

V Kazachstane dnes budú zástupcovia piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN rokovať o iránskom jadrovom programe. Na dvojdňových rokovaniach sa zúčastní aj Nemecko.

V Kazachstane začali rokovania o iránskom jadrovom programe
SITA

Takzvaná Skupina P5+1 tvorená piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN (Británia, Čína, Francúzsko, Rusko, Spojené štáty) a Nemeckom má Iránu predložiť novú ponuku, ktorá by mohla patovú situáciu zmeniť.

Oficiálne informácie o ponuke nie sú k dispozícii, no podľa viacerých zdrojov by mohla zahŕňať zmiernenie sankcií výmenou za uzavretie iránskeho jadrového zariadenia na obohacovanie uránu. Zmiernenie sankcií sa má týkať obchodovania so zlatom a vzácnymi kovmi.

Posledné rozhovory v Moskve sa v júni 2012 skončili bez výsledku. Irán totiž odmietol zastaviť obohacovanie uránu a uzavrieť jadrové zariadenia, ktoré by mohli slúžiť na vojenské účely. Tvrdí, že jeho program je zameraný výlučne na mierové účely a má naňho právo.

Irán odmieta pristúpiť na akúkoľvek dohodu pred úplným zrušením sankcií a žiada tiež uznanie jeho práva na mierovú jadrovú energiu. Irán a skupina mocností v minulom roku absolvovali tri kolá rokovaní, avšak bez výsledku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok