Zdravotné náklady spojené s fajčením presahujú ekonomický zisk

SITA
26.2.2013 07:17

Európski fajčiari zaplatia ročne na daniach asi 20 miliárd eur, zdravotné náklady spojené s fajčením však dosahujú až 23 miliárd eur. V pondelok to počas prezentácie nového protifajčiarskeho zákona únie v Európskom parlamente povedal írsky minister zdravotníctva James Reilly.

Zdravotné náklady spojené s fajčením presahujú ekonomický zisk
SITA

Navyše, ďalších osem miliárd eur predstavuje strata v hospodárstve a ďalšie náklady vyplývajúce zo zvýšenej chorobnosti fajčiarov, čo vedie k práceneschopnosti a nižšej efektivite práce.

"Je to jednoznačné, eticky i ekonomicky," podotkol Reilly a jasne tak odmietol údajnú ekonomickú dôležitosť tabakového priemyslu. V rovnakom zmysle sa vyjadril aj eurokomisár pre zdravotníctvo Tonio Borg, pričom poznamenal, že v Európskej únii každý rok v dôsledku fajčenia zomiera predčasne 700 000 ľudí, čo je ekvivalentné populácii jedného veľkého mesta, napríklad nemeckého Frankfurtu.

V decembri Európska komisia vydala nové normy očividne zamerané na odradenie mladých ľudí od fajčenia, ktoré napríklad zahŕňajú zákaz predaja ochutených cigariet, malých balení či "tenkých" cigariet a nariaďujú veľké varovania pred zdravotnými problémami pokrývajúce 75 percent plochy škatuľky. Nové pravidlá však musia schváliť členské krajiny únie ako aj Európsky parlament, čo znamená, že legislatíva by mohla vstúpiť do platnosti až o zhruba tri roky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok