Palestínski väzni začali hladovku na počesť mŕtveho demonštranta

TA3
24.2.2013 12:21

Približne 3000 palestínskych väzňov zadržiavaných v izraelských väzniciach začalo jednodňovú hladovku na počesť demonštranta, ktorý v sobotu zomrel vo väzbe. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne zdroje.

Palestínski väzni začali hladovku na počesť mŕtveho demonštranta
SITA

Arafat Šalíš Šáhín Džaradat skolaboval vo väznici Megiddo na severe Izraela po tom, ako sa sťažoval na nevoľnosť. Muža zadržali 18. februára počas pouličného konfliktu. Pitva sa má konať ešte dnes a zúčastnia sa jej hlavný palestínsky súdny lekár, právny zástupca nebohého i jeho pozostalí.

Palestínski predstavitelia z jeho smrti obviňujú Izrael. Ľudskoprávna organizácia Becelem požaduje preskúmanie postupov, ktoré počas výsluchu uplatňovali vypočúvajúci, ako aj spôsobu lekárskeho ošetrenia, ktoré sa Džaradatovi dostalo.

Dvoch zo štrajkujúcich väzňov prepustili v októbri roku 2011 v rámci výmennej dohody medzi Hamasom a Izraelom. Za porušenie podmienok zmluvy sa však o rok neskôr dostali opäť do väzby. Jeden z nich odmieta stravu už viac ako 200 dní, ďalší dvaja viac ako 90 dní.

Témy: Izrael
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok