Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Architekti spolupracujú s prírodou pri tvorbe stavebného materiálu na báze húb

Architekti spolupracujú s prírodou pri tvorbe stavebného materiálu na báze húb
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Britská architektonická kancelária PLP Architecture sa zameriava na vytvorenie ekologickejšej budúcnosti prostredníctvom spolupráce s prírodou a vyvíja modulárny blok na báze húb, ktorý je obnoviteľný a biologicky rozložiteľný a má potenciál stať sa novým stavebným materiálom s minimálnym vplyvom na životné prostredie.

V biológii sa slovo „symbióza“ používa na označenie dvoch rôznych organizmov, ktoré spolu žijú na vzájomný prospech. Vypožičaním si pojmu symbióza sa predpokladá, že súčasná éra Antropocénu, čo je éra ľudí, uvoľní miesto Symbiocénu, ére, v ktorej sa ľudia a príroda znovu integrujú pre dobro planéty.

Architekti z ateliéru PLP Architecture so sídlom v Londýne prijali nadchádzajúci symbiocén a prešli na prax Symbiocénu v podobe výstavby zameranej na biologickú odbúrateľnosť všetkých materiálov a využívanie obnoviteľnej energie, ktorá neznečisťuje životné prostredie. V rámci ich prechodu interná výskumná skupina PLP Labs v uplynulom roku skúmala štrukturálne schopnosti a architektonický potenciál biokompozitov z mycélia.

Mycélium je koreňovitá štruktúra húb, sieť rozvetvených vlákien nazývaných ako hýfy, zodpovedná za prijímanie živín a vody z okolitého prostredia. Huby sú známe svojou schopnosťou pohlcovať uhlík, a preto majú potenciál spomaliť klimatické zmeny.

Huby, najmä ich mycélium, už boli označené za udržateľnú alternatívu na použitie v stavebníctve, pričom sa používajú na vyplnenie trhlín v betóne a izoláciu malých domov.

PLP Labs, interná výskumná skupina spoločnosti PLP Architecture, vytvorila obnoviteľné, biologicky odbúrateľné stavebné bloky pomocou mycélia húb.

V rámci svojho nového projektu tím z PLP Labs najprv 3D vytlačil drevené debnenie a naplnil ho substrátom s mycéliom. Keď mycélium kolonizovalo substrát, vytvorilo hustú, ale tvarovateľnú formu. Po tom, ako mycélium narástlo, sa vysušilo pomocou intenzívneho tepla, čím sa biokompozit stal inertným. Pestovanie inštalácie od začiatku do konca trvalo približne tri mesiace.

Zo spojeného mycélia a 3D tlačeného dreva sa vytvorili rôzne tvarované modulárne bloky, ktoré sa dajú skladať do rôznych foriem, od priečok cez sedenie, kvetináče až po stoly. Na rozdiel od betónu a ocele, ktoré sú vysokými zdrojmi emisií uhlíka, sú biokompozity z mycélia obnoviteľné a biologicky odbúrateľné. Dajú sa pestovať a zbierať s minimálnym vplyvom na životné prostredie, sú ľahké a ohňovzdorné a dobre izolujú.

Krok PLP Labs smerom k prijatiu princípov Symbiocénu vytvorením ich biokompozitu z mycélia je dôležitým krokom vpred pri dosahovaní bezuhlíkového stavebného prostredia. Spoločnosť plánuje pokračovať v experimentovaní s biokompozitmi z mycélia. A keďže sú odhodlaní neobmedzovať túto technológiu len na použitie veľkými stavebnými spoločnosťami, uvažujú o vytvorení súpravy pre domácich majstrov, pomocou ktorej by si ľudia mohli vytvoriť vlastné myceliové bloky doma.

Rozmanitosť výrobkov, ktoré možno vyrobiť pomocou modulárnych blokov z mycélia a dreva.