Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Špeciálne pero natiera hojivý atrament priamo do rany

Špeciálne pero natiera hojivý atrament priamo do rany
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina obväzov na rany jednoducho zakryje zranenie a možno aj zabije škodlivé baktérie. Systém PAINT však ide oveľa ďalej, pretože obsahuje pero, ktoré by jedného dňa mohlo lekárom umožniť natierať želatínový liečivý atrament priamo do rán pacientov.

Názov technológie PAINT je skratkou pre Portable bioActive Ink for Tissue healing, čiže „prenosný bioaktívny atrament na hojenie tkanív“ a vyvíjajú ju vedci z čínskej univerzity Nanjing.

Systém je sústredený okolo 3D tlačového pera, ktoré obsahuje gél alginátu sodného a častice známe ako extracelulárne vezikuly (EV). Tie sú prirodzene produkované bielymi krvinkami a zohrávajú veľkú úlohu pri znižovaní zápalu a tvorbe nových krvných ciev v miestach poranenia.

Gél a častice EV sa na špičke pera navzájom miešajú a vytvárajú pevný viskózny atrament, ktorý je vytlačený do rezov akéhokoľvek tvaru alebo veľkosti. V testoch vykonaných na ľudských epitelových bunkách aplikácia tohto atramentu posunula tieto bunky do proliferovanej fázy procesu hojenia, kde sa vytvorili nové krvné cievy a znížili sa zápalové látky.

Technológia 3D tlačového pera PAINT umožné natierať želatínový liečivý atrament priamo do rany.

Okrem toho sa pri testovaní na zranených myšiach zistilo, že systém PAINT zvyšuje produkciu kolagénových vlákien. Veľké rany na liečenej skupine zvierat boli takmer úplne zahojené po 12-tich dňoch, zatiaľ čo rany na neošetrenej kontrolnej skupine neboli v tom čase „tak ďaleko v procese hojenia“.

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v ACS Applied Materials & Interfaces.