Dědeček priznal vinu. Súd mu udelil 15 rokov odňatia slobody

ta3 TASR
8.6.2023 13:45

Vodič Dušan Dědeček z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody na bratislavskej zastávke mestskej hromadnej dopravy Zochova dostal 15-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Vo štvrtok o tom rozhodol senát Mestského súdu Bratislava I. Rozhodnutie o treste zatiaľ nie je právoplatné. Obžalovaný na hlavnom pojednávaní priznal vinu.

Trest si má odpykať v ústave na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Dostal tiež desaťročný zákaz činnosti v podobe šoférovania motorových vozidiel a trojročný ochranný dohľad.                

Predseda senátu Pavol Tomík uviedol, že súd prihliadal na viacero poľahčujúcich okolností, pričom nezistil žiadne priťažujúce okolnosti. Súd okrem iného zohľadnil priznanie obžalovaného a pristúpil k mimoriadnemu zníženiu trestu. Obžalovaný Dědeček sa vzdal práva na podanie odvolania. Prokurátor si ponechal lehotu na prípadné podanie odvolania.

"Uložený trest považujem osobne za dosť prísny, ale prijali sme ho," povedal obhajca obžalovaného Jiří Kučera. O prísnom treste hovoril aj vzhľadom na vek svojho klienta.

"Som vinný," povedal obžalovaný na štvrtkovom hlavnom pojednávaní. Prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave na neho podal obžalobu v závere marca pre obzvlášť závažný zločin všeobecného ohrozenia v nepriamom úmysle. Dědeček je väzobne stíhaný pre dôvodnú obavu z pokračovania v trestnej činnosti.

"Počas celého trestného konania bola spornou otázkou jedine právna kvalifikácia skutku," priblížil prokurátor. Víta, že si súd osvojil kvalifikáciu skutku uvedenú v obžalobe. Lehotu na odvolanie si ponechal z dôvodu, že rozhodovanie o opravných prostriedkoch je v rukách vedúceho prokurátora. "Vec mu budem referovať a tlmočiť mu budem aj odôvodnenie súdu," podotkol Chylo.

Splnomocnenec jednej z rodín obetí Patrik Benčík vyjadril nesúhlas s výškou uloženého trestu. "Pätnásť rokov je veľmi málo," povedal s tým, že trest skôr zodpovedá tomu, ako keby išlo o konanie o dohode o vine a treste.

Prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave Juraj Chylo navrhoval uložiť vodičovi Dědečkovi z vlaňajšej tragickej dopravnej nehody v centre Bratislavy minimálne 15-ročný trest väzenia. Tiež navrhuje aj sedemročný trest zákazu činnosti a trojročný ochranný dohľad. Súd by mal tiež podľa Chyla vyhovieť náhrade škody podľa uplatnených nárokov poškodených.

"Tento skutok vyvolal oprávnene obrovské emócie," podotkol obhajca obžalovaného Jiří Kučera. Poukázal na to, že Dědeček si uvedomuje následky, ktoré spôsobil svojim konaním. Navrhol súdu, aby vzal do úvahy všetky poľahčujúce okolnosti. Obžalovaný sa vo svojej záverečnej reči ospravedlnil poškodeným. "Budem vás po zvyšok svojho života prosiť o odpustenie," povedal Dědeček.

Dopravná nehoda v centre Bratislavy si 2. októbra 2022 vyžiadala okrem piatich mŕtvych aj niekoľko zranených osôb. Obžalovaný mal podľa obžaloby šoférovať v štádiu ťažkého stupňa opitosti a jeho automobil dosiahol rýchlosť 143 kilometrov za hodinu. 

K stretu s prvou osobou malo prísť pri rýchlosti 107 kilometrov za hodinu. Na zastávke sa malo nachádzať približne 40 ľudí.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok