Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lacné zariadenie umožní smartfónom kontrolovať krvný tlak

Lacné zariadenie umožní smartfónom kontrolovať krvný tlak
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci je pre niektorých ľudí veľmi dôležité sledovať si krvný tlak, jednotlivci žijúci v odľahlých alebo chudobných regiónoch nemusia mať prístup ku klinike vybavenej tlakomerom. V budúcnosti by mohlo pomôcť jednoduché a lacné nové zariadenie, ktoré funguje s vlastným smartfónom pacienta.

Toto plastové zariadenie známe ako BPClip, ktoré je vytlačené na 3D tlačiarni, vyvíja tím vedcov z Kalifornskej univerzity v San Diegu. Jeho výroba v súčasnosti stojí približne 80 centov za kus, hoci táto suma by údajne mohla klesnúť až na 10 centov, keď sa začne vyrábať v komerčnom meradle.

Zariadenie BPClip sa jednoducho pripevní na jeden roh smartfónu používateľa tak, že malý otvor v zariadení sa nachádza nad objektívom fotoaparátu telefónu a svetlovod v ňom zakrýva blesk telefónu. Používateľ potom podľa pokynov sprievodnej aplikácie pritlačí špičku prsta na otvor . Pružina v klipe kladie odpor, čo umožňuje vykonať viacero meraní s použitím rôznej sily.

Pri každom meraní fotoaparát odfotografuje spodnú stranu špičky prsta osvetlenú bleskom, na ktorú sa pozerá cez otvor. Keďže otvor je veľmi malý, každá snímka má podobu červenej bodky. Priemer tejto bodky sa zväčšuje s väčším tlakom, pričom jas červenej farby sa mení podľa objemu krvi, ktorá sa vháňa do prsta a z neho.

Zariadenie BPClip sa pripája k bežnému smartfónu a pomocou aplikácie meria systolický a diastolický krvný tlak.

Analýzou veľkosti a jasu bodky na rôznych fotografiách je preto algoritmus v aplikácii schopný určiť a zobraziť aktuálny systolický a diastolický krvný tlak používateľa. Počas laboratórnych testov vykonaných na 24 dobrovoľníkoch boli tieto merania približne rovnaké ako merania získané pomocou tradičnej manžety na ruku.

A čo je dôležité, hoci už existujú aj iné zariadenia na monitorovanie krvného tlaku pripojené k smartfónu, väčšinu z nich bolo spočiatku potrebné kalibrovať pomocou manžety na ruku na získanie referencie. Naproti tomu zariadenie BPClip nevyžaduje žiadnu takúto kalibráciu, takže pacienti ho môžu začať používať kedykoľvek a kdekoľvek chcú bez toho, aby museli mať prístup k manžete tlakomeru.

Zariadenie BPClip v súčasnosti funguje so smartfónom Google Pixel 4, ale pripravuje sa kompatibilita aj s inými značkami a modelmi.

Vedci teraz pracujú na zvýšení kompatibility zariadenia s rôznymi farbami pokožky a rôznymi typmi smartfónov a na zjednodušení jeho používania. Zariadenie sa komercializuje prostredníctvom spoločnosti Billion Labs Inc., ktorá je spin-off spoločnosťou z Kalifornskej univerzity v San Diegu.

„Vzhľadom na nízke náklady by sa tieto klipy mohli rozdávať každému, kto ich potrebuje, ale nemôže pravidelne navštevovať kliniku,“ povedal profesor Edward Wang, hlavný autor článku o výskume. „Klip na monitorovanie krvného tlaku by ste tak mohli dostať pri preventívnej prehliadke“.

Článok bol nedávno uverejnený v magazíne Scientific Reports.