Výbuchy na juhu Indie si vyžiadali 15 obetí a viac ako stovku ranených

TA3, TASR
22.2.2013 09:26

Indická polícia pokračuje vo vyšetrovaní dvoch silných explózií, ktoré včera otriasli mestom Hajdarábád na juhu krajiny. Výbuchy si vyžiadali 15 obetí. Viac ako stovka ľudí utrpela zranenia.

Výbuchy na juhu Indie si vyžiadali 15 obetí a viac ako stovku ranených
SITA

India mala tajné varovné informácie o bezpečnostnej hrozbe už niekoľko dní predtým, ako bomby pripevnené na dvoch bicykloch otriasli vo štvrtok trhoviskom v juhoindickom meste Hajdarábád. Oznámil to dnes minister vnútra Sušílkumár Šinde a dodal, že počet obetí sa zvýšil na 15.

Šesť z ďalších 119 ranených osôb je v kritickom stave po takmer simultánnych bombových výbuchoch na trhovisku, povedal novinárom minister po návšteve miesta činu a jednej zo siedmich nemocníc, kde liečia ranených.

Podľa agentúry AP indická polícia vyšetrujúca tento dvojitý bombový útok teraz preveruje kontakty menej známej islamskej militantnej skupiny s údajným napojením na Pakistan. Polícia prešetruje, či útoky nevykonala táto skupina nazývaná Indickí mudžáhidi. V Indii totiž nedávno popravili islamského militanta, čo by mohol byť prípadný motív bombového útoku.

Polícia sa dnes zároveň rozmiestnila po celom Hajdarábáde, aby zabránila prepuknutiu násilia medzi hinduistami a moslimami v meste, ktoré v poslednom období zažíva napätie medzi oboma komunitami. Podobné útoky už v minulosti viedli k zrážkam.

K zodpovednosti za útok sa neprihlásila žiadna skupina a minister Šinde uviedol, že je priskoro niekoho obviňovať. Šinde vyhlásil, že indická federálna vláda už začiatkom tohto týždňa varovala jednotlivé štáty o bližšie neurčenej hrozbe.

"Nedostali sme žiadne spravodajské informácie, že sa to stane v určitej konkrétnej oblasti. V posledných dvoch troch dňoch bol vyhlásený všeobecný stav pohotovosti pre celú krajinu. A to je všetko," povedal minister novinárom. Hajdarábád je hlavné centrum IT (informačných technológií) v Indii, hneď po Béngalúru. Sídla tam majú spoločnosti Microsoft a Google.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok