Procházková v šprinte ôsma, tituly pre Björgenovú a Krjukova

TASR, TA3
21.2.2013 22:33

Slovenská reprezentantka v behu na lyžiach Alena Procházková obsadila v šprinte klasickou technikou na MS v severských disciplínach v talianskom stredisku Val di Fiemme 8. miesto, keď o 1,3 sekundy zostala pred bránami finále. Titul majsterky sveta obhájila Nórka Marit Björgenová, medzi mužmi triumfoval Rus Nikita Krjukov.

Na náročnej 1,27 km dlhej trati s prevýšením 44 metrov v Lago di Tesero Procházková v druhom semifinále bojovala o možnosť obhájiť celkové šieste miesto zo šprintu voľne spred dvoch rokov v Oslo, ale od štartu sa držala iba na 4.-5. pozícii. Tempo druhého semifinále jasne udávala suverénna dominátorka Svetového pohára Justyna Kowalczyková, s ktorou držali krok iba Švédky Ida Ingemarsdotterová a Stina Nilssonová. Procházková finišovala na 4. mieste a do finálovej šestice sa nedostala ani na základe času, keď jej na postup chýbalo 1,3 sekundy.

Už v predpoludňajšej kvalifikácii 28-ročná Bystričanka príjemne prekvapila 3. miestom, predstihli ju v nej iba Fínka Mona-Lisa Malvalehtová a Justyna Kowalczyková z Poľska. Skvelú fazónu vo svojej obľúbenej disciplíne potom Procházková potvrdila víťazstvom v piatom štvrťfinálovom behu. V boji o dve postupové miestenky za sebou nechala aj líderku Svetového pohára v šprinte Kikkan Randallovú z USA, či ďalšie šprintérske esá Fínku Kristu Lähteenmäkiovú a Francúzku Aurore Jeanovú. Slovenka takmer v celom priebehu štvrťfinále udávala tempo z prvej pozície a postupovú priečku si nenechala vziať ani v dramatickom finiši, v ktorom na cieľovej čiare tesne zdolala Nemku Nicole Fesselovú.

Výsledok Procházkovej potešil vedúceho slovenskej bežeckej výpravy vo Val di Fiemme Petra Bartoňa. "Hneď na úvod šampionátu sme dosiahli umiestnenie v najlepšej desiatke, čo považujeme za výborný výsledok. Tajne sme po tom priebehu dúfali aj vo finále, ale aj tak Alena Procházkovázaznamenala pekný úspech. Z chlapcov si nepočínal zle Mlynár, ktorému nechýbalo veľa na postup z kvalifikácie. Ďalší naši reprezentanti prišli predovšetkým zbierať skúsenosti a od nich sa postup neočakával," povedal pre TASR Bartoň.

Slovenské reprezentantky Barbora Klementová a Daniela Kotschová sa podľa očakávania do ďalších bojov z kvalifikácie nedostali. Osemnásťročná Klementová obsadila 63. a jej o deväť rokov staršia krajanka 66. miesto s výraznými odstupmi za najlepšími.

V ženskom finále mala veľkú smolu Kowalczyková, ktorá hneď v úvode spadla a stratila šancu na cenný kov. Björgenová tak prišla o najsilnejšiu súperku a v boji o svoje celkove už deviate zlato zo svetových šampionátov nezaváhala. Nórska favoritka si vytvorila náskok, ktorý si udržala až do cieľa a na striebornú priečku s odstupom 2,3 sekundy odsunula Švédku Ingemarsdotterovú. Bronz si vybojovala ďalšia Nórka Maiken Caspersen Fallaová (+3,7). Tridsaťjedenročná Björgenová získala v šprinte tituly aj v rokoch 2003 a 2011.

Premiérový titul majstra sveta získal 27-ročný Rus Krjukov, ktorý v dramatickom finálovom behu o tri desatiny sekundy zdolal favorizovaného Nóra Pettera Northuga. Z bronzovej medaily sa tešil Kanaďan Alex Harvey (+0,8). Pre olympijského víťaza z Vancouveru 2010 Krjukova je to druhá medaila z MS, predtým bral v Oslo bronz v tímšprinte. "Vyšlo to skvele. Mal som v pláne zaútočiť v záverečnom stúpaní a potom si náskok držať až do cieľa. Takticky som to zvládol," tešil sa v cieli ruský majster sveta. V semifinále mal smolu spolufavorit Kazach Alexej Poltoranin, ktorý zlomil palicu.

Sitom kvalifikácie neprešli traja slovenskí muži. Najskúsenejší z nich Peter Mlynár obsadil 38. miesto, na prienik do vyraďovačky mu chýbali vyše dve sekundy. Martinovi Kapšovi patrila 67. a Andrejovi Segečovi 81. pozícia. Líder mužskej výpravy Martin Bajčičák v šprinte neštartoval, jeho prvou disciplínou na MS bude sobotňajší skiatlon.

MS vo Val di Fiemme - beh na lyžiach
ženy - finále šprintu klasickou technikou (1,27 km): 1. Marit Björgenová (Nór.) 3:16,6 min, 2. Ida Ingemarsdotterová (Švéd.) +2,3, 3. Maiken Caspersen Fallaová (Nór.) +3,7, 4. Katja Višnarová (Slovin.) +4,6, 5. Stina Nilssonová (Švéd.) +4,9, 6. Justyna Kowalczyková (Poľ.) +6,3
semifinále: 7. Mona-Lisa Malvalehtová (Fín.), 8. Alena PROCHÁZKOVÁ (SR),, 9. Kerttu Niskanenová (Fín.), 10. Denise Herrmannová (Nem.)..., 63. Barbora KLEMENTOVÁ (SR), 66. Daniela KOTSCHOVÁ (SR) nepostúpili z kvalifikácie

muži - finále šprintu klasickou technikou (1,5 km): 1. Nikita Krjukov (Rus.) 3:30,4 min, 2. Petter Northug (Nór.) +0,3, 3. Alex Harvey (Kan.) +0,8, 4. Emil Jönsson (Švéd.) +2,6, 5. Paal Golberg (Nór.) +9,2, 6. Eirik Brandsdal (Nór.) +27,1
semifinále: 7. Calle Halfvarsson (Švéd.), 8. Toni Ketelae (Fín.), 9. Ola Vigen Hattestad (Nór.), 10. Fabio Pasini (Tal.)..., 38. Peter MLYNÁR (SR), 67. Martin KAPŠO (SR, 81. Andrej SEGEČ (SR) - nepostúpili z kvalifikácie

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok