Dexia je už druhý rok po sebe hlboko v červených číslach

SITA
21.2.2013 11:18

Francúzsko-belgická finančná skupina Dexia sa už druhý rok po sebe nachádza hlboko v červených číslach. Banka, ktorú musel zachraňovať pred bankrotom štát a v súčasnosti v nej vlastí Francúzsko a Belgicko takmer 96-percentný podiel, vo štvrtok informovala, že jej čistá strata za minulý rok bola v sume 2,9 mld. eur.

Dexia je už druhý rok po sebe hlboko v červených číslach

V predchádzajúcom roku pritom skupina vykázala stratu až 11,6 mld. eur. Vo štvrtom kvartáli strata banky predstavovala 475 mil. eur, zatiaľ čo v treťom kvartáli to bolo 1,225 mld. eur.

Akcie skupiny Dexia, v minulosti najväčšieho veriteľa miestnych samospráv, sú v súčasnosti takmer zanedbateľné pre investorov, keďže sa prepadli na 0,05 eur z vrcholu 22,56 eur na akciu v máji 2007. Výsledky skupiny sú však dôležité pre Francúzsko, Belgicko a do menšej miery Luxembursko, ktoré garantujú jej úvery a straty spoločnosti môžu vykoľajiť ich snahy v oblasti znižovania rozpočtového deficitu.

Dexia musela tiež v minulom roku zaplatiť Belgicku, Francúzsku a Luxembursku 743 mil. eur v rámci garancií úverov, ktoré podľa údajov centrálnej banky predstavovali 66 mld. eur. V rámci dohody s francúzskou a belgickou vládou z novembra má Dexia garantované vklady do 85 mld. eur. Belgicko a Francúzsko naliali v rámci tretej pomoci za posledné štyri roky do skupiny Dexia 5,5 mld. eur. Dexia sa už dlhšie snaží zmenšiť svoju súvahu, ktorá ku koncu roku 2008 predstavovala 651 mld. eur, čo je takmer dvojnásobok ročného hrubého domáceho produktu (HDP) Belgicka. Ku koncu minulého roka súvaha skupiny predstavovala 357 mld. eur, čo je o 56 mld. eur menej, než na konci roku 2011.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok