Kažimír: Situácia na trhu práce je vážna

TASR
20.2.2013 16:02

Ministerstvo financií SR považuje podľa jeho šéfa Petra Kažimíra (Smer-SD) situáciu na trhu práce v SR za vážnu. "Kľúčovým dôvodom je však celková makroekonomická situácia, aj v Európe," uviedol Kažimír v reakcii na čísla ohľadom nezamestnanosti v SR v januári tohto roka.

Kažimír: Situácia na trhu práce je vážna
SITA

Minister financií zároveň upozornil, že koncom tohto týždňa bude zverejnená tzv. zimná prognóza Európskej komisie (EK), ktorá podľa jeho informácií bude potvrdzovať spomalenie reálnej ekonomiky v celej Európe.

"Bohužiaľ prepad odbytu v krajinách našich odberateľov spôsobuje pokles objednávok v našich firmách. Tie samozrejme reagujú aj svojim dopytom na trhu práce, či už prepúšťaním alebo nevytváraním nových pracovných miest," podčiarkol šéf rezortu financií.

"Je to nepríjemné obdobie, ktoré musíme prežiť. Malo by to podľa informácií, ktoré máme, z hľadiska vnímania celého priestoru v Európe, trvať ešte približne pol roka. Všetci očakávame, hlavne na základe oživenia v Nemecku, že situácia sa má zlepšiť v druhej polovici tohto roka," avizoval Kažimír.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR dnes zverejnilo, že nezamestnanosť na Slovensku v januári tohto roka medzimesačne vzrástla o 0,36 percentuálneho bodu (p. b.) a dosiahla úroveň 14,80 %. V porovnaní s januárom 2012 došlo k nárastu o 1,11 p. b.

V uplynulom mesiaci evidovali na úradoch práce celkovo 399.367 disponibilných uchádzačov o zamestnanie, pričom ich počet sa medzimesačne zvýšil o 9.256. Pri medziročnom porovnaní pribudlo na úradoch práce vyše 29.400 osôb. Spolu bolo na úradoch evidovaných 435.438 uchádzačov o zamestnanie, tento údaj však počíta aj s nepracujúcimi, ktorí nemôžu okamžite nastúpiť do zamestnania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok