Vláda zakázala poplatky za úverové účty

TA3, TASR
20.2.2013 13:31

Zákaz poberať od svojich klientov poplatok za vedenie a správu úverového účtu prináša návrh novely zákona o bankách, ktorý dnes schválil vládny kabinet.

Vláda zakázala poplatky za úverové účty
SITA

Súčasťou návrhu je aj implementácia eurosmernice, ktorá má posilniť doplnkový dohľad Národnej banky Slovenska (NBS) nad regulovanými subjektmi pôsobiacimi v rôznych sektoroch finančného trhu. Ide o banky, poisťovne a investičné spoločnosti, ktoré tvoria súčasť finančných konglomerátov.

"NBS sa poskytnú doplňujúce právomoci a nástroje na vykonávanie doplnkového dohľadu nad týmito finančnými konglomerátmi," uvádza sa v materiáli.

Novela takisto navrhuje zakázať pobočkám zahraničných bánk robiť na území Slovenska hypotekárne obchody. Rezort financií a NBS argumentujú, že takéto obchody majú príliš špecifický charakter. Návrh ošetruje aj možnosť, že sa banka, ktorá poskytuje hypotéky, transformuje na pobočku zahraničnej banky. V tomto prípade nároky jej klientov pri hypotékach zostávajú, a to až do ich vyrovnania.

Kažimír: Zákaz poplatkov sa bude týkať bánk i nebánk

Vláda SR dnes novelou zákona o bankách schválila zákaz poberať od svojich klientov poplatok za vedenie a správu úverového účtu.

"Schválili sme novelu zákona o bankách, na základe ktorej banka, ale ani žiaden iný poskytovateľ úveru nebude môcť požadovať poplatky alebo odplatu za zriadenie, evidenciu alebo správu úverového účtu,"uviedol dnes po rokovaní vládneho kabinetu minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD).

"Všetko sa týka akéhosi automatického spoplatnenia úverového účtu. Poplatok môže prísť do úvahy iba v prípade, ak klient dostane pridanú hodnotu, nejakú pridanú službu. S tou službou musí aj on sám súhlasiť, musí si ju dodatočne vyžiadať. Mohlo by sa jednať napríklad o výpis z úverového účtu v nejakom pravidelnom intervale," spresnil.

Samotné poskytnutie úveru podľa Kažimíra sa nemôže viazať na existenciu úverového účtu a jeho spoplatnenie. "Má sa za to, že akonáhle banka alebo iný subjekt chce poskytnúť úver, tak je jeho problémom, či chce zriadiť úverový účet alebo nie," zdôraznil Kažimír s tým, že "inými subjektmi poskytujúcimi úvery sa v novele zákona myslia aj nebankoví poskytovatelia pôžičiek a úverov".

Zákon o bankách je podľa Beblavého deravý

Návrh novely zákona o bankách, ktorým dnes vláda SR schválila zákaz poplatkov pri úverových účtoch, je podľa poslanca Národnej rady SR Miroslava Beblavého (SDKÚ-DS) "deravý" a nemusí priniesť klientom potrebnú úľavu.

Novela podľa neho výslovne umožňuje naďalej vyberať poplatky, ak ide "o osobitnú službu, ktorá nie je podmienkou úverového vzťahu""Návrh nikde nerieši, ani v prechodných ustanoveniach, čo sa stane so súčasnými zmluvnými vzťahmi, čím umožňuje bankám širokú paletu právnych stratégií, ako si poplatky zachovať, prípadne ich zrušiť len pre obzvlášť rozhodných, právne zbehlých a vytrvalých klientov,"poznamenal.

"Návrh, na rozdiel od nášho pôvodného, zároveň neobsahuje zákaz žiadať poplatky za zrušenie úverového účtu, čo bankám v takýchto stratégiách výrazne pomôže, keďže ľuďom, ktorí by ho zrušiť chceli, to budú môcť riadne osladiť," upozornil.

Vládou schválený návrh novely podľa Beblavého zároveň nerieši štátne a pološtátne inštitúcie, napríklad Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB), Fond na podporu vzdelávania, ktoré si tieto poplatky budú môcť účtovať ďalej.

"Návrh totiž nezakazuje poplatky za úverové účty plošne, ale zakazuje ich len bankám, stavebným sporiteľniam a veriteľom podliehajúcim zákonu o spotrebiteľských úveroch. ŠFRB aj Fond na podporu vzdelávania sú z týchto zákonov výslovne vylúčené, a tak štát okrem zdierania vlastných klientov nastaví nemorálnu situáciu, kde sám bude inkasovať to, čo bankám zakazuje," dodal opozičný poslanec.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok