Svet zápasenia mobilizuje sily na záchranu olympijského štatútu

SITA, TA3
20.2.2013 10:17

Svet žineniek mobilizuje všetky sily na záchranu olympijského štatútu zápasenia. Aktívne vystupujú najmä veľmoci tohto športu, odboj proti odporúčaniu exekutívy MOV vyradiť zápasenie z programu olympijských hier 2020 spája aj politicky nezmieriteľné krajiny, ako sú Irán a USA.

Japonský viceprezident Medzinárodnej zápasníckej federácie (FILA) Tomiaki Fukuda zase prišiel so stratégiou organizovaného lobistického nátlaku. Oslovil olympijských medailistov bez rozdielu národnosti, aby prišli do ruského Petrohradu 26. - 31. mája, keď tu bude výkonný výbor MOV rozhodovať o tom, ktorý z ôsmich športov odporučí do programu OH 2020.

Spolu so zápasením sú v hre ambiciózni kandidáti - bejzbal spoločne so softbalom, karate, squash, korčuľovanie na kolieskových korčuliach, športové lezenie, wakebording a bojové umenie wu-šu. Definitíva padne v septembri na zasadnutí MOV v Buenos Aires.

"Navrhol som, aby medailisti vplývali na MOV, aby demonštrovali za našu vec. Doteraz bolo naše lobovanie neúčinné. Rusko sľúbilo, že zmobilizuje všetkých medailistov vrátane Alexandra Karelina," povedal Fukuda. Medzi jeho nápady patrili aj listy prezidentov všetkých 180 národných zápasníckych federácií lídrovi MOV Jacquesovi Roggemu.

Okrem trojnásobného olympijského víťaza Karelina prisľúbila účasť v Petrohrade aj japonská držiteľka troch zlatých kovov s piatimi kruhmi Saori Jošidová. "So zápasením som začala vďaka tomu, že som ho videla v prenose z olympijských hier. Ja sama som potom inšpirovala veľa detí. Budem spolupracovať s iniciatívou, aby sme nedovolili rúcať detské sny," povedala Jošidová.

Fukuda sa vrátil do exekutívy FILA na víkendovom zasadnutí v thajskom Phukete, kde vyslovili nedôveru doterajšiemu prezidentovi Raphaelovi Martinettimu a do septembra prevzal jeho agendu Srb Nenad Lalovič. Nového prezidenta zvolia na septembrovom kongrese v Budapešti počas majstrovstiev sveta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok