Pistoriusa obvinili z vopred naplánovanej úkladnej vraždy

TASR, TA3
19.2.2013 11:35

Popredného svetového paralympionika Oscara Pistoriusa obvinili z vopred plánovanej úkladnej vraždy jeho priateľky. Účastník OH 2012 v Londýne podľa slov juhoafrického prokurátora usmrtil Reevu Steenkampovú štyrmi výstrelmi z pištole.

Podľa agentúry Reuters prešiel juhoafrický atlét na svojich protézach sedem metrov a pred dverami kúpeľne jeho domu v Pretórii následne spustil paľbu.

Guľky 29-ročnú modelku trafili do hlavy, hrudníka, panvy a ruky. Napriek snahe privolaných zdravotníkov zomrela na mieste činu. Steenkampová tvorila s Pistoriusom pár približne rok. Viaceré juhoafrické médiá informovali, že Pistorius si priateľku mohol pomýliť s vlamačom, keď ho chcela prekvapiť nečakanou návštevou. Prokuratúra však túto verziu odmieta. Jeho rodina zase tvrdí, že policajné dôkazy ukážu, že nemôže byť obvinený z úkladnej vraždy. Steenkampovú pochovajú v utorok na súkromnej ceremónii na cintoríne v pobrežnom meste Port Elizabeth.
Žalobca Gerrie Nel uviedol, že Steenkampovú zasiahli tri zo štyroch výstrelov. Pri podrobnom opise štvrtkovej streľby sa Pistorius nekontrolovateľne rozplakal. Jeho obhajca Barry Roux spochybnil obvinenie z vraždy, pričom tvrdil, že okolnosti prípadu sú nejasné. "Všetko, čo vieme je, že sa zamkla v kúpeľni a že bola zastrelená," uviedol Roux.

Jeho náprotivok však vykreslil obraz úmyselného zabitia, za čo je v Južnej Afrike doživotný trest. "Ak sa ozbrojím, prejdem určitú vzdialenosť a zabijem človeka, je to premyslené. Dvere sú zatvorené, niet pochýb. Prejdem sedem metrov a zabijem. Motív je, že 'chcem zabiť'. Tak to je," dodal.

Pistorius sa predstavil pred súdom už v piatok, no po vypočutí obvinení a po tom, čo vyšetrovatelia oznámili, že budú požadovať žalobu z vopred plánovanej úkladnej vraždy, sa v súdnej sieni rozplakal. Po vznesení obvinenia vzlykal a tvár si zakryl rukami. "Upokojte sa a sadnite si," reagoval sudca, ktorý po 40 minútach pojednávanie prerušil a odložil na tento utorok a stredu.

Viaceré lokálne médiá informovali, že Pistorius si priateľku mohol pomýliť s vlamačom, keď ho chcela prekvapiť nečakanou návštevou. Policajtka Denise Beukesová ale na brífingu vyjadrila "veľké prekvapenie" nad takouto verziou. Polícia podľa nej nebude súhlasiť na súde s kauciou, po ktorej by sa bežec mohol dostať na slobodu. Policajné zdroje prezradili aj to, že v Pistoriusovom dome už v minulosti prišlo k "istým incidentom domácej povahy".

Pistoriusov agent Peet van Zyl už zrušil jeho účasť na všetkých podujatiach do konca mája, na ktorých mal atlét štartovať. Pistorius zatiaľ má podporu sponzorov, medzi ktorých patria športová značka Nike, britské telekomunikácie BT, firma vyrábajúca okuliare Oakley a francúzsky dizajnér Thierry Mugler. Van Zyl v pondelok uviedol, že zatiaľ nezrušili svoje kontrakty s atlétom a čakajú na verdikt súdu. "Môžem potvrdiť, že ho stále podporujú a dodržiavajú svoje zmluvné záväzky."

Dvadsaťšesťročný Pistorius je šesťnásobným paralympijským víťazom a vlani sa v Londýne stal prvým športovcom s oboma amputovanými nohami, ktorý sa predstavil na olympijských hrách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok