Bolívia znárodnila španielskeho prevádzkovateľa hlavných letísk

TASR
18.2.2013 21:45

Bolívijský prezident Evo Morales, ktorý od nástupu do funkcie v roku 2006 výrazne zvýšil kontrolu štátu nad ekonomikou, oznámil dnes zoštátnenie firmy Sabsa, prevádzkovateľa troch najväčších letísk v krajine. Materskou spoločnosťou zoštátnenej firmy je španielsky koncern Abertis.

Bolívia znárodnila španielskeho prevádzkovateľa hlavných letísk
SITA

K najnovšiemu kroku zo série znárodňovaní, ktoré zasiahlo najmä španielske investície, Morales povedal, že divízia Abertisu nedodržala rozsah investícií, ktorý prisľúbila ešte pred takmer 20 rokmi.

"Chcem obyvateľom Bolívie oznámiť, že spoločnosť Sabsa bola znárodnená," povedal Morales v meste Cochabamba v centrálnej časti Bolívie. Ako dodal, zatiaľ čo "firma mala ohromné zisky, jej kapitálové investície boli úplne smiešne".

Spoločnosť Sabsa prevádzkovala medzinárodné letiská v mestách La Paz, Santa Cruz a v Chochabambe. Španielske firmy tak v krátkom čase prišli v Bolívii o ďalšie aktíva. Minulý rok bolívijská vláda prevzala kontrolu nad niekoľkými energetickými podnikmi, pričom zoštátnenie zasiahlo najmä španielske firmy Red Electrica a Iberdrola.

Španielsky premiér Mariano Rajoy vyzval Bolíviu, ako aj ďalšie vlády krajín v Latinskej Amerike, aby rešpektovali španielske investície a ministerstvo zahraničných vecí varovalo, že takéto kroky by mohli vážne poškodiť diplomatické vzťahy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok