V Arménsku sa začali prezidentské voľby

TASR, TA3
18.2.2013 08:09

Voľby nového prezidenta sa dnes ráno začali Arménsku. O funkciu sa uchádza sedem kandidátov, pričom favoritom je podľa prieskumov 58-ročná úradujúca hlava štátu Serž Sarkisjan.

V Arménsku sa začali prezidentské voľby
SITA

Volebné miestnosti sa v hlavnom meste Jerevan a ďalších častiach krajiny otvorili o 08.00 h miestneho času (05.00 h SEČ). Približne 2,5 milióna voličov bude môcť hlasovať do 17.00 h SEČ.

Volebnú kampaň v chudobnej exsovietskej republike, ktorá má 3,3 milióna obyvateľov, zatienil atentát na prezidentského kandidáta Parujra Hajrikjana, ktorého 31. januára postrelili pred domom jeho rodičov v Jerevane. Hajrikjan, majúci asi jednopercentnú podporu voličov, prežil so stredne ťažkým zranením.

Hlasovanie bude monitorovať Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Po zatvorení volebných miestností zverejnia prvé prognózy, v utorok budú známe oficiálne výsledky. Prezident má v arménskej politike významné postavenie, keďže má aj výkonné právomoci. Boj o tento úrad vždy sprevádza veľké napätie na politickej scéne.

Sarkisjanovo prvé funkčné obdobie v roku 2008 sa začalo krvavo. Po jeho zvolení došlo k niekoľkotýždňovým stretom medzi políciou a priaznivcami porazeného vyzývateľa Levona Ter-Petrosjana, ktoré si vyžiadali desať mŕtvych a viac ako 250 zranených.


Arménsko, ktorého väčšina obyvateľov sa hlási ku kresťanstvu, čelí vážnym ekonomickým problémom súvisiacim okrem iného aj s uzavretím jeho hraníc s Tureckom a Azerbajdžanom kvôli územným sporom. Priechodné sú len hranice s Iránom a Gruzínskom.

Napriek medzinárodnej sprostredkovateľskej misii spor Arménska s Azerbajdžanom o enklávu Náhorný Karabach obývaný Arménmi zostáva nedoriešený. Rusko rozmiestnilo v Arménsku tisíce svojich vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok