Netanjahu podporil bezpečnostné služby po prípade "väzňa x"

TASR
17.2.2013 20:35

Premiér Benjamin Netanjahu dnes podporil izraelské bezpečnostné služby a povedal, že bezpečnosť krajiny je prvoradá. Po prvý raz sa tak vyjadril k rozruchu okolo prípadu "väzňa x", uviedla agentúra DPA.

Netanjahu podporil bezpečnostné služby po prípade "väzňa x"
SITA

Bezpečnostným silám by malo byť "dovolené pracovať v pokoji, aby sme mohli aj naďalej žiť v bezpečí", povedal Netanjahu ministrom na zasadaní kabinetu.

Austrálske médiá 12. februára informovali, že austrálsko-izraelský občan bol tajne zadržiavaný Izraelom a zomrel v roku 2010 za záhadných okolností.  Muž dosiaľ známy len ako "väzeň x" sa podľa austrálskej televízie ABC volal Ben Zygier. Televízia, ktorá neuviedla svoj zdroj, dodala, že 34-ročného muža z Melbourne údajne v minulosti získala na spoluprácu izraelská tajná služba Mosad.

Izrael v reakcii priznal, že zadržiaval vo väzení muža s dvojitým izraelsko-austrálskym občianstvom pod falošným menom, a to z bezpečnostných dôvodov. Vo vyhlásení ministerstva spravodlivosti sa tiež spomínalo, že muža uväznili na základe súdneho príkazu a že boli dodržiavané všetky väzňove práva. Väzňa podľa vyhlásenia našli mŕtveho v jeho cele pred dvoma rokmi a sudca nariadil vyšetrovanie jeho smrti. Pred šiestimi týždňami dospelo vyšetrovanie k záveru, že muž spáchal samovraždu. Sudca však požiadal štát, aby preveril možnú nedbalosť v tomto prípade.


Netanjahu, ktorý konkrétne Zygiera nespomenul, uviedol, že "prílišné odhaľovanie bezpečnostných a spravodajských aktivít by mohlo poškodiť, niekedy vážne, štátnu bezpečnosť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok