Merkelová chce čo najrýchlejšie zavedenie dane z finančných transakcií

TASR
16.2.2013 17:57

Nemecká vláda sa pokúsi dosiahnuť, aby sa daň z finančných transakcií v štátoch, ktoré s ňou súhlasili, zaviedla čo najskôr. Uviedla dnes kancelária Angela Merkelová, ktorú cituje agentúra AP.

Merkelová chce čo najrýchlejšie zavedenie dane z finančných transakcií
SITA

Ministri financií Európskej únie (EÚ) koncom januára schválili návrh na zavedenie dane z finančných transakcií v 11 krajinách únie. Európa sa tak stane prvým regiónom, kde bude uplatnená táto kontroverzná daň, ktorú presadzujú najmä Nemecko a Francúzsko. Jej cieľom je zabezpečiť, aby sa aj finančný sektor primerane podieľal na záchrane európskych bánk. Novú daň zavedú okrem Nemecka a Francúzska aj Slovensko, Rakúsko, Belgicko, Estónsko, Grécko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko a Slovinsko. Holandsko ešte uvažuje, či sa k nim pripojí.

Merkelová dnes vo svojom pravidelnom sobotňajšom príhovore uviedla, že jej vláda urobí všetko preto, aby daň začala platiť čo najskôr, aj keď o žiadnom konkrétnejšom termíne nehovorila. Nová daň by mala vyniesť 30 až 35 miliárd eur a podľa Európskej komisie je to prvý krok na zavedenie dane v celej únii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok