Fico: Nového pápeža pozveme ešte tento rok na návštevu Slovenska

TASR
16.2.2013 13:50

Rozhodnutie pápeža Benedikta XVI. o abdikácii treba rešpektovať. Zároveň z toho pre Slovensko vyplývajú určité súvislosti, ktoré sa týkajú možnej návštevy Svätého Otca na Slovensku v súvislosti s tohtoročným 1150. výročím príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda na naše územie, upozornil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Fico: Nového pápeža pozveme ešte tento rok na návštevu Slovenska
SITA

"Zdalo sa, že súčasný Svätý Otec z rôznych dôvodov nemal kapacitu na to, aby Slovensko v roku 2013 navštívil. Ja som túto tému komunikoval aj s ministrom zahraničných vecí, ktorý sa nedávno stretol so Svätým Otcom. Pripadá nám to ako určitá výzva a šanca, ak bude zvolená v krátkom čase nová hlava katolíckej cirkvi, určite zopakujeme svoje pozvanie," avizoval predseda vlády v dnešných Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu.

V tejto súvislosti vyzdvihol, že 1150. výročie príchodu vierozvestcov na územie Slovenska je historická udalosť európskeho rozmeru a všetkých by potešilo, keby jej oslavy svojou účasťou podporil aj novozvolený pápež. "Okamžite potom, ako bude nový pápež zvolený, obrátime sa na neho s otázkou, či je pripravený podporiť oslavy tohto významného výročia a dúfam, že nájdeme pozitívnu odpoveď," doplnil Fico.

V relácii sa dotkol aj témy možnej odluky cirkvi od štátu, o ktorej sa vo verejnom priestore diskutuje už dlhodobo. Podľa premiéra však má význam len vtedy, keď bude v tejto otázke štát s cirkvami spolupracovať. "Skôr by som očakával iniciatívu z ich strany. Ťažko vnucovať túto tému násilne," upozornil s tým, že v čase boja s hospodárskou krízou by bolo veľmi nezodpovedné vyvolávať akékoľvek napätie v spoločnosti.

"Vyžaduje to určite dlhší čas, bol by som tu trpezlivejší ako v iných prípadoch," dodal Fico.

Súčasný pápež Benedikt XVI. končí vo svojej funkcii 28. februára. Svoje rozhodnutie abdikovať zdôvodnil tento týždeň v pondelok (11.2.) tvrdením, že v dôsledku pokročilého veku už nemá dostatok síl na ďalšie vykonávanie svojho úradu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok