ČR vlani zaznamenala prudký pokles nových živnostníkov

TASR
16.2.2013 11:20

Čierny scenár pre českú ekonomiku naberá o niečo jasnejšie obrysy. Po najnovších údajoch o prehlbujúcom sa poklese hrubého domáceho produktu (HDP) a rastúcej nezamestnanosti dusí recesia aj jeden z kľúčových motorov budúceho uzdravenia - drobných podnikateľov a malé podniky.

ČR vlani zaznamenala prudký pokles nových živnostníkov
SITA

Podľa najnovších štatistík ministerstva priemyslu a obchodu klesol v minulom roku počet novo registrovaných živnostníkov zhruba o dve tretiny, konštatuje na svojej internetovej stránke česká spravodajská televízia ČT24.

Od vypuknutia krízy v roku 2008 úrady v Česku každý rok zaregistrovali v priemere 18.000 nových živnostníkov a drobných podnikateľov. Vlani to však bolo už len 6435 ľudí. Podľa Bedřicha Dandu z ministerstva priemyslu a obchodu za všetkým stojí kríza.

Ekonómovia upozorňujú, že v Česku väčšinou začínajú podnikať len tí, ktorí vedia, že majú dopredu zmluvne potvrdené zákazky.


Z údajov ministerstva priemyslu vyplýva, že v januári tohto roka skrachovalo v Českej republike 417 firiem, z toho až dve tretiny tvoria drobní podnikatelia. Potvrdzuje sa tak trend z minulého roka, keď ukončilo živnosť 14.452 podnikateľov, najviac za posledných šesť rokov.


Bývalý člen Národnej ekonomickej rady vlády ČR Jan Procházka sa však domnieva, že sa na tomto trende podpisuje aj úspešné potieranie takzvaných vynútených živností. "Rozhodne nie je v poriadku, keď pracujete vo firme ako ostatní zamestnanci, ale sociálne a zdravotné poistenie si platíte sami. Navonok ste osoba samostatne zárobkovo činná, fakticky však vaša práca zodpovedá zamestnaneckému vzťahu," dodáva Procházka.


Úbytok počtu žiadateľov o podnikanie je ale podľa ekonómov zdravý. Pri celkovom počte približne 4,5 milióna všetkých ekonomicky činných obyvateľov je približne 2,3 milióna podnikateľov jednoducho priveľa. Teda aspoň v porovnaní so štátmi, kde sa trhová ekonomika vyvíjala neprerušovane desiatky až stovky rokov.


Karel Havlíček z asociácie živnostníkov upozorňuje: "Vo vyspelej Európe je bežné, že podnikatelia tvoria 20 až 25 % všetkých pracujúcich."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok