Pistorius zostáva vo väzbe, skončil v slzách

SITA
15.2.2013 13:33

Po štvrtkovej valentínskej tragédii už definitívne najznámejší paralympionik všetkých čias Oscar Pistorius ostáva naďalej vo vyšetrovacej väzbe. Na piatkovom predbežnom vypočúvaní sudca stanovil termín ďalšieho pojednávania na 19. februára.

Pistorius zostáva vo väzbe, skončil v slzách
SITA

Prokuratúra v piatok predpoludnímPistoriusa formálne obvinila z vraždy jeho priateľky Reevy Steenkampovej. Polícia dospela k rovnakému záveru už na základe prvých výsledkov vyšetrovania. Podľa obžaloby mohla byť vražda úkladná, čo by znamenalo, že ju Pistorius naplánoval.

Telo modelky a absolventky štúdia práv našli v jeho dome v Pretorii vo štvrtok ráno s fatálnymi strelnými ranami. Ako prvá sa síce objavila verzia o tom, že telesne postihnutý atlét si priateľku pomýlil s lupičom, ale susedia vypovedali o hluku pred streľbou a viacerých incidentoch predchádzajúcich štvrtkovému nešťastiu. Preto polícia pracuje s verziou vraždy. Na mieste činu sa našla pištoľ kalibru 9 mm, žiadna iná osoba v dome nebola.

Pred súdom sa Pistorius psychicky zlomil, hlavu mal ponorenú do dlaní a v slzách počúval obvinenie z vraždy. Sudca Desmond Nair ho neskôr vyzval, aby si sadol. Pojednávanie sa začalo s dvojhodinovým meškaním, keďže právnici obžalovaného žiadali o zákaz televízneho prenosu a chceli, aby zo súdnej siene vyviedli predstaviteľov médií.
Pistorius strávil noc na policajnej stanici v Boschkope, predtým podstúpil lekárske vyšetrenia a forenzné úkony. "Drží sa, ale je to pre neho veľmi emotívne," povedal pre SABC TV jeho právnik Kenny Oldwage. Pri ceste na súd ho sprevádzali členovia jeho rodiny. Postupne sa objavujú ďalšie detaily štvrtkového incidentu. Jeho priateľku Reevy Steenkampovú mali nájsť v kúpeľni a vedľa nej mal stáť Pistorius. Tridsaťročnú modelku smrteľne zranili podľa juhoafrického denníka Beeld štyri výstrely do oblasti hlavy, hrudníka, panvy a rúk. Diery po guľkách boli aj na dverách do kúpeľne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok