Rudovi za deaflympiádu hrozí ďalší súd

TA3, SITA
15.2.2013 12:13

Prípad podvodu prezidenta Slovenského deaflympijského výboru Jaromíra Rudu polícia ukončila. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry už podal návrh na jeho obžalobu.

Návrhom na podanie obžaloby ukončila polícia prípad podvodu prezidenta Slovenského deaflympijského výboru. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry ukončil prípad tento týždeň, informovala agentúru SITA hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. Z trestného činu podvodu obvinili bývalého prezidenta deaflympionikov Jaromíra Rudu z Košíc ešte vo februári v roku 2011.

Vyšetrovateľ urobil viac ako sto výsluchov svedkov a poškodených, uskutočnil tiež úkony cestou právnej pomoci 65 krajín a dal vypracovať päť znaleckých posudkov. Vyšetrovací spis tvorí podľa Dobiášovej 53 zväzkov, čo predstavuje 20-tisíc strán.

Polícia v roku 2011 zistila, že prezident Slovenského deaflympijského výboru si údajne podvodne požičal najmenej od štyroch spoločností na zabezpečenie 17. Zimných deaflympijských hier (olympiáda nepočujúcich športovcov) vo Vysokých Tatrách desať miliónov eur. Pre usporiadania hier obvinený podľa polície uzatvoril zmluvy o spolupráci. Spolupráca spočívala v rekonštrukčných prácach zimných štadiónov v mestách Poprad a Kežmarok. "Na základe týchto zmlúv mestá poskytli štadióny za účelom ich rekonštrukcie a následné použitie pre chystané deaflympijské hry. Súkromné firmy požičali, respektíve investovali do rekonštrukčných prác najmenej desať miliónov eur," ozrejmila Dobiášová. Jaromír Ruda deklaroval, že peniaze investované do rekonštrukčných prác budú riadne uhradené. "Ako garanciu predložil polmiliónovú bankovú záruku z Bank of Columbia. Tá však bola fiktívna, bez reálneho krytia zo strany banky," hovorí policajná hovorkyňa. Požičané peniaze však podľa polície nepoužil na uhradenie faktúr za práce na štadiónoch, ako sľúbil. "Za spôsobenú škodu veľkého rozsahu mu hrozí trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov," dodala Dobiášová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok