KDH pripraví novelu, aby samosprávy mohli odmietnuť eticky spornú výstavu

TASR
15.2.2013 11:54

Kresťanskí demokrati chcú pripraviť novelu, na základe ktorej by samosprávy mohli odmietnuť eticky sporné výstavy. Podnetom pre nich je výstava Human Body, ktorá sa uskutočnila minulý rok v Bratislave.

KDH pripraví novelu, aby samosprávy mohli odmietnuť eticky spornú výstavu
SITA

"Príslušné štátne inštitúcie, napriek kvalifikovaným podnetom od viacerých občanov, ako dokazuje aj prípad výstavy Human Body, sa správajú často alibisticky a bez skutočného záujmu riešiť vážne problémy, ktoré súvisia s ľudskými právami," uviedol v stanovisku predseda KDH Ján Figeľ.

Po objasnení pôvodu tiel vystavovaných na výstave volali aj ľudsko-právni aktivisti. Líder KDH Ján Figeľ poslal vlani otázky v súvislosti s výstavou ministrovi vnútra a generálnej prokuratúry. S odpoveďami nie je spokojný. Šéfovi rezortu vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD), a tiež zastupujúcemu generálnemu prokurátori SR Ladislavovi Tichému preto zaslal druhú verejnú interpeláciu. Otázky sa týkajú zistení v súvislosti s výstavou Human Body, na ktoré sa Figeľ pýtal v listoch zo dňa 13. decembra 2012.

V liste ministrovi vnútra predseda KDH upozorňuje, že slovenské orgány nezisťovali informovaný súhlas darcov tiel, ktorý mali žiadať podľa slovenskej platnej legislatívy. "Napriek tomu, že slovenské orgány zistili, že vystavované telá pochádzajú z Dalian Medical Univerzity v Ta-line, ktorej bývalý vedúci oddelenia anatómie Suej Chung-ťin sa podľa medzinárodnej správy podieľal na obchode s ľudskými telami, nepodnikli nič, aby ozrejmili tieto okolnosti a zabránili pravdepodobnému porušeniu medzinárodných záväzkov Slovenska, ktoré sa týkajú ľudských práv," uviedol hovorca KDH Matej Kováč.

Generálna prokuratúra zas podľa kresťanských demokratov neodpovedala na otázku porušovania medzinárodných ľudsko-právnych záväzkov Slovenska a vážnym podozreniam, že v prípade vystavovaných tiel v bratislavskej Inchebe išlo aj o čínskych väzňov svedomia. "Som sklamaný zo spôsobu, akým sa ministerstvo vnútra a Generálna prokuratúra postavili k problematike rešpektovania ľudskej dôstojnosti a k vážnym podozreniam, že dochádza k porušovaniu ľudských práv, osobitne práv väzňov svedomia z Číny," podčiarkol Figeľ.

Predseda KDH podpísal výzvu poslancov NR SR adresovanú ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavovi Lajčákovi, ktorý dnes prijme podpredsedu čínskej vlády Chuej Liang-jüa. Poslanci apelovali na ministra, aby na stretnutí rokoval aj o otázke ľudských práv a požiadal o prepustenie právnika Kao Č'-šenga. "Kao Č'-šenga čínska bezpečnosť zadržiava takmer nepretržite od roku 2006. Ako advokát sa zastával ľudí, ktorým štát znárodnil pôdu, kresťanov, členov podzemnej cirkvi a v posledných rokoch aj nasledovníkov Falun Gongu," spresnil Figeľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok