Olympiáda zasiahne národné parky, varuje poslanec Huba

SITA
14.2.2013 20:59

Zimná olympiáda na Slovensku zasiahne územie tatranských národných parkov, varuje poslanec za OĽaNO Mikuláš Huba, ktorý dnes zorganizoval v parlamente diskusiu na tému Zimné olympijské hry a príroda, s podtitulom Má mať politika prednosť pred odbornosťou?

Olympiáda zasiahne národné parky, varuje poslanec Huba
SITA

Podľa Hubu sa zásadné rozhodnutia, či aspoň vyhlásenia na tému ZOH 2022, uskutočnili bez toho, aby bola verejnosť, odborníci, ale napríklad i poslanci NR SR informovaní o výsledkoch komplexnej štúdie uskutočniteľnosti tohto megapodujatia v slovenských pomeroch.

"Takmer vôbec sa nehovorí o tom, že ZOH, respektíve lyžiarske disciplíny ponúknuté Slovensku, sa v našich podmienkach dajú uskutočniť jedine na území našich dvoch tatranských národných parkov TANAP-u a NAPANT-u, čo by v európskych krajinách na západ od nás bolo a priori neakceptovateľné," myslí si Huba. Komplexným problémom je aj celková dlhodobá neudržateľnosť projektu, ktorá nemá len dimenziu ekonomickú, ale aj ekologicko-environmentálnu.

Do diskusie sa zapojil aj starosta obce Demänovská Dolina Jakub Vojtek, bývalý riaditeľ SACR Peter Belinský či riaditeľ inštitútu INESS Richard Ďurana so svojou prezentáciou Olympijská samovražda.

Organizátori diskusie si chceli vypočuť informáciu ministra životného prostredia, riaditeľa Štátnej ochrany prírody SR a ďalších kompetentných o výsledkoch štúdie uskutočniteľnosti a ďalších analýz predpokladaných ekologických a environmentálnych dopadov avizovaných ZOH. Minister Žiga sa však nezúčastnil, pretože diskusiu na túto tému považuje momentálne za predčasnú.

Organizátori stretnutia adresovali ministrovi životného prostredia niekoľko otázok. Chcú vedieť, aký je postoj súčasného vedenia rezortu a Štátnej ochrany SR k avizovanému zámeru usporiadať ZOH 2022 na území minimálne jedného národného parku.

Zaujíma ich, v ktorých európskych štátoch sa konali zimné olympijské hry na území národných parkov. Ďalej chcú vedieť, ako chce MŽP SR a ŠOP SR reagovať na zjavný nesúlad zámeru ZOH v regióne Tatier so znením zákona o ochrane prírody a krajiny, podľa ktorého má byť na území národných parkov ochrana prírody nadradená nad ostatné aktivity.

Ministra sa pýtajú, či bola hotová štúdia uskutočniteľnosti ZOH 2022 z ekologických a environmentálnych aspektov pred tým, ako predseda vlády SR vyhlásil, že Slovensko sa spolu s Poľskom bude uchádzať o ich usporiadanie. Zaujíma ich, či bude rezort vetovať našu kandidatúru, ak sa ukáže, že olympiáda sa nedá uskutočniť bez fatálnych dopadov na prírodu národných parkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok