V USA vzniknú najväčšie aerolínie na svete

TASR, TA3
14.2.2013 16:48

Americké letecké koncerny AMR, ktorý je materskou spoločnosťou American Airlines, a US Airways vytvoria najväčšie aerolínie na svete. Obe firmy dnes oficiálne zverejnili plány týkajúce sa fúzie. Aerolínie po zlúčení ponesú názov American Airlines, informovala agentúra DPA.

V USA vzniknú najväčšie aerolínie na svete
SITA

Predstavenstvá oboch koncernov fúziu jednohlasne schválili už v stredu (13. 2.) večer. Po zlúčení sa počet veľkých amerických aerolínií zníži na štyri: nové American Airlines, United Airlines, Delta Airlines a Southwest Airlines.

Trhová kapitalizácia nového leteckého gigantu dosiahne asi 11 miliárd USD (8,16 miliardy eur). Akcionári a veritelia AMR budú mať v novej spoločnosti asi 72-% podiel, akcionári US Airways približne 28-%. Na čele bude stáť doterajší šéf US Airways Doug Parker. Obe spoločnosti si od zlúčenia sľubujú výrazné zníženie nákladov.

Od roku 2015 chcú ročne ušetriť 1 miliardu USD. Centrála aerolínií bude v dallaskom Fort Worth.
Nové aerolínie budú mať vyše 900 lietadiel, 3200 letov denne a zamestnávať budú vyše 95.000 ľudí. Z hľadiska počtu prepravených cestujúcich budú o niečo väčšie než United Airlines.

Materský koncern American Airlines, AMR požiadal v novembri 2011 o ochranu pred veriteľmi podľa 11. kapitoly amerického zákona o konkurze. Fúzia je súčasťou plánu AMR na vystúpenie z platobnej neschopnosti.

Fúziu musí schváliť správca konkurznej podstaty AMR a americký protimonopolný úrad, ktorý od roku 2008 schválil tri veľké letecké fúzie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok