Poslanci hovorili o obžalobe prezidenta, Smeráci opustili rokovanie

SITA, TA3
14.2.2013 16:17

Návrh na obžalobu prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý do parlamentu predložili poslanci piatich opozičných strán, považuje predseda národnej rady Pavol Paška za politicky i právne nezmyselný.

"Zhrniem to do veľmi jednoduchého politického posolstva. Toto sa nemalo stať. Je to zásah do krátko budovaného a krehkého demokratického systému," uviedol Paška v parlamente. Predseda národnej rady vystúpil okamžite po otvorení 15. schôdze NR SR, nenechal predtým ani vystúpiť predkladateľa, aby predniesol návrh na obžalobu. Takýto postup umožňuje Paškovi rokovací poriadok, podľa ktorého ako šéf parlamentu môže vystúpiť kedykoľvek, keď o to požiada.

Parlamentom zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša označil Paška za politicky manipulovateľného a nelegitímne zvoleného kandidáta. "Ďalej rozčeruje vody a ďalej vnáša zbytočnú traumu do tohto problému, ktorý je výrazne a výlučne ústavnoprávny," komentoval Paška Čentéšove kroky.

Čentéš by podľa predsedu NR SR mal buď počkať na rozhodnutie ústavného súdu, alebo stiahnuť podania a umožniť novú voľbu kandidáta na generálneho prokurátora, ktorá by bola nespochybniteľná. Paška poslancom v sále pustil zábery z voľby kandidáta počas vlády Ivety Radičovej, čím chcel ukázať na politizáciu voľby.

Opozícii vyčíta, že ako vládna väčšina nevedela zvoliť nominanta na generálneho prokurátora právne čistým spôsobom a dnes prezidenta napáda preto, že "nevymenoval vraj údajne právoplatne zvoleného kandidáta". Zdôraznil, že nové voľby generálneho prokurátora sa v parlamente neuskutočnia dovtedy, kým nebude jasné stanovisko ústavného súdu o predbežnom opatrení, o ktoré požiadal Čentéš.

"Ako to, že podávate obžalobu, kým nepočkáte na nález ústavného súdu? Aké politické divadlo hráte? Aký máte vzťah k ústavnosti? Žiadny," odkázal Paška opozícii.

Opozícii zároveň pripomenul, že niektorí jej poslanci, aj Daniel Lipšic sa v Košiciach stretávajú s "takzvanými spriaznenými dobrými ústavnými sudcami a hľadá sa dobré, pre vás politické riešenie." Predseda parlamentu uzavrel svoje vystúpenie slovami, že Smeru-SD nikdy nešlo o nič iné, len o vykonanie volieb právne čistým spôsobom.

Keďže Smer-SD podobne ako v minulosti s problémami okolo voľby nechce mať nič spoločné, Paška vyzval poslanecký klub Smeru-SD, aby opustil rokovaciu sálu, čo vládni poslanci okamžite urobili.

Opoziční zákonodarcovia na Paškove vystúpenie reagovať nemohli, keďže na mimoriadne vystúpenie predsedu NR SR nemôžu poslanci reagovať faktickými poznámkami. 

"Darmo odchádzate, pred pravdou neujdete. Je slušné si najprv vypočuť návrh, potom reagovať," uviedol na margo Paškovho postupu predseda KDH Ján Figeľ. "Toto je hanba, čo tu stvárajú poslanci za Smer," konštatoval predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Paškovo vystúpenie a odchod poslancov Roberta Fica zo sály označil Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS za obrovskú dávku zbabelosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok