Slováka už mesiace držia v africkom Čade

SITA, TASR
14.2.2013 13:49

Slovenská diplomacia chce poslať vyslanca ministerstva zahraničných vecí do afrického Čadu, kde už niekoľko mesiacov zadržiavajú Slováka Jozefa Lička.

Slováka už mesiace držia v africkom Čade
SITA

Slovák Jozef Lička do africkej krajiny prišiel ešte vlani ako zamestnanec slovenskej firmy HONTstav, hlavného subdodávateľa líbyjsko-čadskej firmy Soliinvest, ktorá získala vládnu zákazku na stavbu futbalového štadióna v hlavnom meste Čadu. V decembri minulého roka však Soliinvest napadol svojho slovenského partnera na čadskej prokuratúre argumentujúc tým, že má pochybnosti o jej zámeroch.

"Následne presadil vydanie prokurátorského opatrenia, ktorým prokurátor prikázal Jozefovi Ličkovi ml. z HONTstavu pobyt na území Čadu až do ukončenia sporu. Jeho pobyt v Čade nie je iným spôsobom obmedzený," vysvetlil slovenský rezort diplomacie.

Ministerstvo zahraničných vecí o prípade vie od konca novembra a ako tvrdí, odvtedy už podnikli celý rad krokov. "Do riešenia prípadu sme zapojili naše zastupiteľské úrady v Káhire, Paríži i Moskve, zároveň francúzske veľvyslanectvo aj Delegáciu EÚ v Čade," povedali z tlačového odboru rezortu.

S Ličkom sú vraj v každodennom kontakte a informujú ho o všetkých krokoch, ktoré podniknú. Šéf našej diplomacie Miroslav Lajčák o pomoc požiadal aj Európsku službu pre vonkajšiu činnosť. "Doteraz sme boli úspešní v tom, že Čad mohli opustiť šiesti slovenskí zamestnanci firmy - to sa udialo ešte vlani v decembri," hovorí ministerstvo zahraničia.

Dvoma nótami už žiadali o povolenie opustiť krajinu pre Lička, Čad však ešte neodpovedal. "Čadská prokuratúra navyše neakceptovala písomnú garanciu konateľa Jozefa Lička st., že zostávajúce práce na futbalovom štadióne budú dokončené," dodal tlačový odbor rezortu diplomacie.

Ďalším krokom, ktorý by mal zadržiavanému Slovákovi pomôcť, je vycestovanie vyslanca ministerstva do Čadu. Rezort zahraničia však upozorňuje, že podobne, ako to bolo v prípade Slováka Mateja Valucha zadržiavaného v Iráne, prílišná medializácia nie je vhodná.

Na prípad Jozefa Lička v stredu upozornili obyvatelia Krupiny, ktorí listom požiadali vrcholných politických predstaviteľov, aby sa prípadom zaoberali. Od prezidenta Ivana Gašparoviča, premiéra Roberta Fica a šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej žiadajú, aby prispeli k čo najrýchlejšiemu návratu Lička k rodine.

Spolu s listom iniciovali Krupinčania aj petíciu s výzvou, aby kompetentní urýchlene riešili návrat Slováka domov. "Okrem veľmi krátkeho konštatovania z televízie, že tento občan SR je zadržiavaný už viac ako dva mesiace niekde v Čade, nevieme prakticky nič," píšu Krupinčania. Nepáči sa im ani, že sa pozornosť štátu a médií sústreďuje na ľudí ako Baki Sadiki, Karol Mello či Viliam Mišenka.

"O mladom mužovi z Krupiny, jeho osude a konaní štátnych orgánov k jeho návratu nevieme nič," konštatujú v liste jeho autori. Podľa informácií od člena petičného výboru Jána Macka sa pod petíciu s výzvou podpísalo už viac ako 1 000 ľudí.

Gašparovič žiada prezidenta Čadu o intervenciu

"Kancelária prezidenta SR je v súvislosti so zadržiavaním slovenského občana Jozefa Lička v Čade už niekoľko dní v stálom kontakte s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR," uviedol dnes pre TASR hovorca prezidenta Marek Trubač s tým, že práve rezort diplomacie môže vo veci poskytnúť podrobnejšie informácie.

Hlava štátu dnes dostala výzvu, ktorú podpísalo asi 800 občanov mesta Krupina, z ktorého Ličko pochádza. V nej žiadajú, aby zo svojej pozície pomohol prezident návratu Slováka. "Pre nás je nepochopiteľné, že náš štát i médiá sa dopodrobna zaoberajú Sadikim, Mellom či Mišenkom, ľuďmi, ktorí sú pre túto republiku skôr na obtiaž a hanbu ako osoh. O mladom mužovi z Krupiny, jeho osude a konaní štátnych orgánov v súvislosti s jeho návratom, nevieme nič," napísali Krupinčania.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok