Južná Kórea demonštrovala schopnosti novej rakety

TASR
14.2.2013 10:19

Južná Kórea predstavila dnes raketu s plochou dráhou letu, ktorá podľa nej môže zasiahnuť sídlo severokórejských lídrov. Reagovala tak na obavy, že technologicky zaostáva za nepredvídateľnou komunistickou krajinou, ktorá tento týždeň uskutočnila svoju tretiu jadrovú skúšku.

Južná Kórea demonštrovala schopnosti novej rakety
SITA

Juhokórejskí predstavitelia odmietli uviesť presný dolet strely, zdôraznili však, že môže zasiahnuť ciele kdekoľvek v Severnej Kórei, informovala agentúra Reuters. Ministerstvo obrany zverejnilo videonahrávku, na ktorej rakety odpaľované z vojenských lodí a ponoriek zasahujú cvičné ciele. Nasadenie týchto striel do prevádzky avizovali ešte vlani v apríli a teraz je podľa Soulu dokončené.

"Dnes predstavená strela s plochou dráhou letu je presne navádzanou zbraňou, ktorá môže identifikovať a zasiahnuť okno na úrade severokórejského vedenia," povedal hovorca juhokórejského ministerstva novinárom.

Severná Kórea pokračuje v rozmiestňovaní rakiet dlhého doletu. Jednu z nich vypustila v decembri, keď umiestnila satelit na obežnú dráhu. Konečným cieľom Pchjongjangu je podľa Washingtonu vyvinúť interkontinentálnu balistickú strelu schopnú niesť jadrovú hlavicu a zasiahnuť Spojené štáty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok