Štvrtá Kuzminová na vytrvalostnej 15 km trati siahala na medailu

TASR
13.2.2013 19:17

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová siahala na majstrovstvách sveta v Novom Měste na Morave na medailu. Vo vytrvostných pretekoch na 15 km skončila štvrtá, keď jej od bronzu chýbalo 12,5 sekundy. Zlatom sa ovenčila Nórka Tora Bergerová, ktorá kráča na MS v Novom Měste na Morave od medaily k medaile a vybojovala si už štvrtý vzácny kov, z toho tretie zlato.

Štvrtá Kuzminová na vytrvalostnej 15 km trati siahala na medailu
SITA

Druhá Nemka Andrea Henkelová za ňou zaostala o 52,7 sekundy a tretia Ukrajinka Valj Semerenková o 1:42,5 sekundy, štvrtú Kuzminovú delilo od zlata 1:55,0 min.

Vytrvalostnú pätnástku sprevádzalo neisté počasie, sneženie i vietor. Prognózy podmienok ovpyvnilo aj nasadenie biatlonistiek pri žrebovaní štartovných čísel. Väčšina favoritiek dôverovala vyšším, keď predpokladala, že snežiť prestane a podmienky sa postupom času zlepšia. Na výrazný úspech si trúfali aj menej známe mená a pomalšie ženy, na strelnici sa manko z behu mohlo pri presnej muške dokonale vykompezovať, no nakoniec sa žiadne veľké prekvapenie nekonalo.

V miernom mraze s dvoma-tromi mínusovými stupňami sa v štartovnom poli 116 žien za najväčšiu favoritku považovala Nórka Tora Bergerová, obhajkyňa titulu i olympijská víťazka na tejto trati. Štvorica Sloveniek so štartovnými číslami 24 Martiny Chrapánovej, 69 Anastasie Kuzminovej, 81 Jany Gerekovej a 116. Terézie Poliakovej mala rôzne ambície, u Kuzminovej a Gerekovej siahali do top desiatky a vyššie.

Už prvá streľba ležmo odhalila to, čo nástrel pred pretekmi naznačil, v točivom vetre sa bude strieľať veľmi ťažko. Dôležité bolo aj dobre si rozložiť tempo na každom jednom z piatich 3-km okruhoch. Množili sa chyby, Bieloruska Domračevová so štyrmi a úplným krachom, no aj skvelé strelby ako u Bergerovej i Kuzminovej, ktorá bola na medzičase dokonca najlepšia a rýchlejšia ako Nórka o 4,8 sekundy. Na ďalšej streľbe v polohe stojmo zapôsobila Bergerová opäť dokonale a Kuzminová rovnako, na medzičase s plusom 7,4 sekundy od severanky a priebežne prvá.

Až tretia streľba v polohe ležmo Kuzminovej stopercentne nevyšla, chybu urobila na druhom terči, strata na neomylnú Bergerovú narástla na 44,9 sekundy, medaila však bola neustále na dosah a dôležitosť záverečnej streľby stojmo neobyčajne narástla. vyrysoval sa súboj s Bergerovou, Nemkou Henkelovou, Ukrajinkou Vitou Semerenkovou a Kuzminovou. Ukrajinka netrafila štvrtý terč, Bergerová oslnila štvrtou nulou znamenajúcu absolútnu bezchybnosť, nasledovala Kuzminová s nevybieleným tretím terčom (celková bilancia 0-0-1-1) a keďže Nemka Henkelová nezakolísala, vidina vzácneho kovu pre Kuzminovú sa rozplynula.

Druhé slovenské želiezko v ohni Jana Gereková nezvládla streľbu (2-1-1-2), keď ju rozhodili úplne prvé dva nepresné výstrely. Aj v ďalších streľbách si pripisovala tresné minúty a bolo jasné, že sa sen o umiestení v najlepšej desiatke nesplní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok