Sagan zopakoval vlaňajší triumf v 3. etape Okolo Ománu

TASR, TA3
13.2.2013 14:47

Slovenský reprezentant Peter Sagan triumfoval aj v stredajšej 3. etape cyklistických pretekov Okolo Ománu, ktorá viedla z Nakhal Fort do Wadi Dayqah Dam a merala 190 km. Jazdec tímu Cannondale uspel v záverečnom špurte, keď na druhé a tretie odsunul Tonyho Gallopina (RadioShack-Leopard), resp. Martina Elmigera (IAM).

Sagan vďaka druhému víťazstvu v priebehu dvoch dní zvýšil svoj náskok na čele priebežného poradia. Celkovo vedie pred druhým Gallopinom o 16 sekúnd, tretí Van Avermaet je o ďalších desať sekúnd pozadu. Druhý slovenský zástupca v pelotóne Peter Velits došpurtoval v stredu do cieľa na výbornej deviatej priečke.

Stredajšia etapa mala cieľ na miernom kopci, pod ktorým sa Sagan odpútal od menšej vedúcej skupinky a došpurtoval si pre druhé tohtoročné víťazstvo. Dvadsaťdvaročný cyklista triumfoval na Wadi Dayqah Dam aj počas vlaňajšej edície pretekov a v utorok sa nechal počuť, že aj tento rok sa tu pokúsi vyhrať, čo sa mu nakoniec aj podarilo.

Obhajca celkového prvenstva a ďalší Slovák v pelotóne Peter Velits skončil v stredu na deviatej pozícii a rovnaká priečka mu patrí aj v celkovom poradí.

Sagan momentálne vlastní okrem najcennejšieho červeného dresu už aj zelený bodovací, ba aj biely pre najlepšieho mladého pretekára do 25 rokov. "Dnešná etapa bola najdlhšia, merala 190 km, ale bola rovinatá a prvý i jediný kopec začal na 83 kilometri. Dnes som išiel v červenom drese vedúceho pretekára a po včerajšom úspechu som bol psychicky v pohode. Od štartu ušla štvorica jazdcov, ktorých pelotón neskôr pohltil. Musím však povedať, že dnes etapu ťahal vpredu náš tím, pretože sme mali dres lídra. Posledných pätnásť kilometrov to bolo hore-dolu, menšie kopčeky, kde sa to naťahovalo. Chalani z tímu mi veľmi pomáhali, za čo im patrí veľká vďaka. V poslednom kopčeku pred cieľom pripravoval Cancellara pozíciu pre svojho tímového kolegu Gallopina. Asi štyristo metrov pred cieľom som zaútočil, nastúpil som v tom kopci a posledných tristo metrov som išiel do cieľa sám. Som nesmierne šťastný, že sa mi podarilo zopakovať vlaňajší triumf v tejto etape a pripísať si už moje druhé tohtoročné víťazstvo. Akurát, čo ma mrzí, je to, že som v dnešnej etape chytil zápal priedušiek, ale verím, že sa dám dokopy. Zajtrajšia etapa je s dojazdom do prudkého kopca, čo je parketa pre vrchárov a konkurencia je tu veľká. Nemyslím si, že budem vpredu, ale uvidíme," sprostredkoval TASR slová 23-ročného cyklistu Petra Sagana mediálny manažér Jozef Korbel.

výsledky 3. etapy (Nakhal Fort - Wadi Dayqah Dam, 190 km): 1. Peter SAGAN (SR/Cannondale) 5:06:28 h, 2. Greg Van Avermaet (Belg/BMC), 3. Tony Gallopin (Fr./RadioShack Leopard), 4. Alberto Contador (Šp/Saxo-Tinkoff), 5. Marco Marcato (Tal./Vacansoleil-DCM) - všetci +1 s,, 6. Andrea Pasqualon (Tal./Bardiani Valvole-CSF Inox), ... 9. Peter VELITS (SR/Omega Pharma-Quick Step) veštci + 4
Celkové poradie: 1. SAGAN 12:59:43, 2. Gallopin +16, 3. Avermaet +26, ... 9. VELITS +35
Bodovacia súťaž: 1. SAGAN 30 b., 2. Gallopin 21, 3. Marcel Kittel (Nem./Team Argos-Shimano) 16 bodov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok