Maďarsko sa vrátilo na dlhopisové trhy

TASR
13.2.2013 12:59

Maďarsko sa v utorok večer po takmer dvoch rokoch vrátilo na dlhopisové trhy, kde si požičalo 3,25 mld. USD. Štátna agentúra pre riadenie dlhu vydala päťročné dlhopisy za 1,25 mld. USD s prirážkou 3,35 percentuálneho bodu v porovnaní s obdobnými dlhopismi amerického ministerstva financií.

Maďarsko sa vrátilo na dlhopisové trhy

V prvej emisii od marca 2011 ďalej ponúkla investorom 10-ročné dlhopisy za 2 mld. USD, prirážka oproti referenčným americkým bondom predstavovala 3,45 percentuálneho bodu. Informoval o tom v stredu predstaviteľ agentúry pre riadenie dlhu Andras Borbely. Maďarsko sa podľa neho rozhodlo pre dolárovú emisiu, aby využilo dopyt investičných fondov v USA po rizikovejších a výnosnejších aktívach.

Maďarsko, ktoré čelí hospodárskej recesie, od roku 2011 rokovalo s EÚ a Medzinárodným menovým fondom (MMF) o úverovom program v objeme 15. mld. eur. Rokovania však uviazli na sporoch o nezávislosť maďarskej centrálnej banky a medzinárodní veritelia tiež vyjadrovali obavy z hospodárskej politiky vlády, ktorú označujú za "neudržateľnú". Maďarský premiér Viktor Orbán koncom januára vyhlásil, že rokovania o flexibilnej úverovej linke nepriniesli výsledok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok