Standard & Poor's znížila rating Slovinska

SITA
13.2.2013 08:15

Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) v utorok znížila úverový rating Slovinska o jeden stupeň z A na A mínus. Zdôvodnila to neistými vyhliadkami rastu a pravdepodobným zvýšením dlhového zaťaženia pre podporu štátnych bánk.

Standard & Poor's znížila rating Slovinska
SITA

"Pozorujeme tiež zvýšenie rizika pri zavádzaní opatrení na vyriešenie ekonomických a fiškálnych tlakov. Tieto faktory podľa nás spoločne obmedzujú schopnosť Slovinska implementovať ďalšie opatrenia potrebné na zlepšenie stavu bankového systému, verejných financií a rastových vyhliadok," píše sa vo vyhlásení S&P.

Podľa agentúry, vládna pomoc štátnym bankám zvýši zadlženie krajiny v roku 2013 o 3 až 4 mld. eur. "V takomto prípade sa čistý pomer verejného dlhu Slovinska k hrubému domácemu produktu krajiny ku koncu roka zdvihne z nami v minulosti predpokladanej úrovne 53 na 59 %," dodáva S&P.

Rozpočtový deficit slovinskej vlády by v roku 2013 mohol klesnúť k cieľovej hodnote približne 3 %, a to najmä vďaka reformám, vrátane zníženia platov vo verejnom sektore o 5 %. Po dokončení reforiem zdravotníctva a trhu práce firma očakáva ďalšiu fiškálnu konsolidáciu a vznik potenciálu na flexibilnejšiu ekonomiku. Výhľad ratingu preto agentúra S&P zvýšila z negatívneho na stabilný. Konkurenčná spoločnosť Moody's hodnotí Slovinsko ratingom Baa2 s negatívnym výhľadom, Fitch jej rating drží na úrovni A mínus, tiež s negatívnym výhľadom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok