Al-Káida vyzvala na džihád voči Francúzom v Mali

TASR
12.2.2013 17:42

Al-Káida na Arabskom polostrove vyzvala všetkých moslimov na boj proti "francúzskemu útoku na moslimov v Mali". Vyplýva to z jej vyhlásenia, ktoré dnes zverejnili tradičné webové stránky džihádistov, napísala agentúra DPA.

Al-Káida vyzvala na džihád voči Francúzom v Mali
SITA

"Je povinnosťou každého schopného moslima prísť na pomoc moslimom v Mali, svojou osobou a svojimi peniazmi, v súlade so svojimi schopnosťami, pretože Boh (v Koráne) hovorí 'a ak vás požiadajú o pomoc v otázke viery, je vašou povinnosťou pomôcť'," konštatuje výzva.

A dodáva, že "povinnosť spočíva primárne na tých, ktorí sa nachádzajú blízko danej krajine a na tých, z ktorých pôdy Francúzi vyrazili, a na moslimoch žijúcich v krajinách, ktoré Francúzsku v tejto križiackej vojne pomáhajú".

Výzvu zverejnili v mene výboru al-Káidy pre islamský zákon šaría a prevzala ju americká webová stránka, ktorá sleduje oznámenia džihádistických skupín.

Francúzi začali vojenskú intervenciu v Mali 11. januára s cieľom odraziť postup islamských bojovníkov, ktorí obsadili sever tejto západoafrickej krajiny a začali postupovať k hlavnému mestu Bamako na juhu.

Al-Káida na Arabskom polostrove sídli v Jemene a USA ju považujú za jednu z najnebezpečnejších odnoží extrémistického džihádistického hnutia. Od polovice roka 2011 do polovice roka 2012 okupovala rad juhojemenských miest, kým ju odtiaľ nevyhnala spoločná ofenzíva vládnych síl a kmeňových milícií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok