Zmeny v obstarávaní prerokovali skrátene napriek bojkotu opozície

TASR
12.2.2013 17:29

Návrh novely zákona o verejnom obstarávaní z dielne ministra vnútra R. Kaliňáka, ktorý bol len dnes zaradený do programu schôdze, sa už dostal do druhého čítania. Za posunutie do ďalšieho legislatívneho procesu hlasovalo 79 poslancov. Opozícia hlasovanie bojkotovala.

Zmeny v obstarávaní prerokovali skrátene napriek bojkotu opozície
SITA

Malou novelou zákona chce vláda znížiť administratívnu záťaž v procese obstarávania. Ak materiál odobrí parlament, účastníci konania budú môcť preukázať splnenie podmienok účasti čestným vyhlásením. Okrem toho novela umožní uzavretie zmluvy s druhým a tretím súťažiacim v poradí. Právna norma zavádza aj sankciu v podobe zákazu vo verejnom obstarávaní na tri roky v prípade podvádzania pri preukazovaní podmienok účasti.

Kabinet spomínané opatrenia vybral z novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorú už parlament na tejto schôdzi posunul do druhého čítania, ale v riadnom režime. Skrátené konanie k týmto opatreniam by malo pomôcť rýchlejšiemu čerpaniu eurofondov. Malá novela má platiť od 18. februára.

Kaliňák už informoval, že vláda pridá na základe tejto novely Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) 39 zamestnancov. "ÚVO bol dlhodobo podvyživený. Zvýši sa počet zamestnancov o 39, to isté platí o mzdovom zabezpečení," avizoval minister vnútra.

Peniaze a personálne kapacity budú podľa neho predistribuované z iných rezortov. Kaliňák tiež vyhlásil, že Slovensko sa musí pokúsiť zachrániť každé euro z európskych zdrojov, ktoré treba vyčerpať do konca tohto roka. Čerpanie majú urýchliť práve opatrenia z tejto novely. Kaliňák však nevedel odhadnúť, koľko peňazí z eurofondov by sa na základe novely mohlo podariť vyčerpať.

Spôsob prerokúvania legislatívnej zmeny kritizuje opozícia. "Žiadny právny predpis by sa nemal schvaľovať spôsobom, pre ktorý sa rozhodla vláda SR, o to viac zákon, na základe ktorého sa rozhoduje o miliardách eur. Navyše, bez dostatočne vysvetlených dôvodov," upozornila predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

Líder KDH Ján Figeľ zase označil návrh na rýchlu novelu zákona o verejnom obstarávaní za škodlivý a vracajúci Slovensko do minulosti. "Toto prekvapivé prebudenie vlády potvrdzuje nekompetentné a nezodpovedné prístupy vlády pri správe európskych financií," vyhlásil.

Mihál: Za novelou o obstarávaní údajne stojí tender na doprave

Za rýchlou novelou zákona o verejnom obstarávaní má podľa opozičného poslanca za SaS Jozefa Mihála údajne stáť tender na ministerstve dopravy za takmer 500 miliónov eur. Mihál to dnes vyhlásil v Národnej rade (NR) SR v rámci rozpravy k skrátenému konaniu k novele zákona o verejnom obstarávaní, ktorú poslala vláda do parlamentu v pondelok.

"Nemám tieto informácie overené, pošuškáva sa v kuloároch, že vraj ide o otvorený tender za 460 miliónov eur," doplnil Mihál. Za celou snahou, aby niektoré novelizačné body tohto zákona platili už od 18. februára, tak má byť údajne to, aby sa tento tender stihol sfinalizovať pred 1. aprílom. Teda ešte predtým, ako prejdú kompetencie pri riadení eurofondov z ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) na podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho (Smer-SD).

"Aby mohol minister dopravy, respektíve jeho aparát, rozhodnúť o víťazovi tohto naozaj finančne dosť mohutného tendra," dodal Mihál. Presnejšie ale nevie, o aký tender ide. "Údajne vo vnútri Smeru prebieha súboj medzi Vladimírom Poórom, ktorý stojí za podpredsedom Vážnym a Jurajom Širokým, ktorý stojí za ministrom Počiatkom," opísal Mihál.

Podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák však nevie, o čom Mihál hovorí. Podľa jeho slov nemôže ísť o žiadny diaľničný tender, pretože diaľnicu nie je možné postaviť za deväť mesiacov. "Bavíme sa tu predovšetkým o tých obstarávaniach, ktoré sa týkajú Slovenskej akadémie vied, miest a obcí, ktoré majú šancu použiť peniaze z eurofondov," argumentoval Kaliňák. Vláda musí podľa jeho slov peniaze z eurofondov minúť, vyčerpať a zaplatiť niekomu za prácu do konca roka 2013. "To zjavne nebudú diaľnice," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok