Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bola zistená úloha kľúčového enzýmu metabolizmu pri ochorení obličiek

Bola zistená úloha kľúčového enzýmu metabolizmu pri ochorení obličiek
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci identifikovali úlohu enzýmu, ktorý je kľúčový pre metabolizmus v tele, pri vzniku ochorenia obličiek-. To môže otvoriť dvere novým metódam prevencie a liečby tohto čoraz častejšieho a potenciálne smrteľného ochorenia.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa ochorenia obličiek dostali z 13-tej najčastejšej príčiny úmrtí na 10. miesto. V roku 2019 zomrelo na ochorenie obličiek 1,3 milióna ľudí, oproti 813 000 v roku 2000. Často je však možné spomaliť alebo zastaviť ochorenie obličiek pred jeho progresiou do zlyhania obličiek, ak sa odhalí a liečiť včas.

Nikotínamidadeníndinukleotid (NAD+) je koenzým, pomocná molekula, ktorá sa nachádza v každej jednej živej bunke. Okrem regulácie rôznych metabolických dráh sa podieľa aj na oprave DNA a funkcii imunitných buniek. Je kľúčový pre udržiavanie metabolickej homeostázy (rovnováhy) prostredníctvom svojho vplyvu na mitochondrie, generátory energie v bunke. Bez dostatočnej hladiny NAD+ by naše bunky neboli schopné vytvárať energiu potrebnú na vykonávanie metabolických funkcií.

Bunky obličkových kanálikov potrebujú na vykonávanie svojej funkcie, spätné vstrebávanie základných živín a vylučovanie odpadových produktov a toxínov, veľa energie produkovanej mitochondriami. Keď sú mitochondrie v týchto bunkách poškodené, spustí sa zápalová reakcia, ktorá môže vyústiť do ochorenia obličiek, čo vedie k hromadeniu tekutín, elektrolytov a odpadu v tele.

Výskumníci z Pensylvánskej univerzity teraz použili metabolomiku, čo je štúdium malých molekúl nachádzajúcich sa v krvi a moči, na mapovanie zmien metabolitov v zdravých a chorých obličkách myší a ľudí. Metabolity sú veľmi malé molekuly vznikajúce počas metabolizmu a ich meranie umožňuje nahliadnuť do zdravotného stavu človeka. Toto je prvý prípad, keď sa v metabolomických štúdiách použili ľudské vzorky.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pexels

Vedci testovali vzorky obličiek zo zdravej kontrolnej skupiny v porovnaní so vzorkami od pacientov s diabetickým ochorením obličiek alebo ochorením obličiek spôsobeným vysokým krvným tlakom (hypertenziou). Zistili, že v chorých obličkách boli hladiny NAD+ výrazne nižšie. Aby preskúmali mechanizmus ochorenia, ktorý je základom týchto rozdielov, vykonali na vzorkách sekvenovanie RNA.

Zistením korelácie medzi hladinami NAD+ a expresiou mitochondriálnych génov výskumníci dospeli k záveru, že nižšie hladiny NAD+ sú kľúčovým znakom ochorenia ľudských obličiek. Navyše, keď myši dostali voľne predajný doplnok prekurzorov NAD+, nikotínamid ribozid alebo nikotínamid mononukleotid (NMN), na zvýšenie hladiny NAD+, mitochondrie tubulárnych buniek boli chránené pred poškodením, čím sa zabránilo progresii ochorenia obličiek.

„Dúfame, že tento výskum môže viesť k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti v budúcnosti,“ povedala Katalin Susztaková, spoluautorka štúdie. „Takže keď sa u pacientov objavia zmeny v metabolizme, môžu dostať liečbu skôr, ako vzniknú poruchy obličiek“.

Vedci dúfajú, že ich štúdia povedie k ďalším štúdiám o úlohe metabolitov pri ochoreniach obličiek a k vývoju nových metód prevencie a liečby.

„Identifikácia týchto nadväzujúcich mechanizmov, ktoré sú citlivé na NAD+, je veľmi dôležitá pre pochopenie toho, ktorým ochoreniam môže prospieť suplementácia NAD+,“ povedal Joseph Baur, spoluautor štúdie.

Štúdia bola nedávno uverejnená v Nature Metabolism.