Severná Kórea uskutočnila tretí jadrový test

SITA, TASR, TA3
12.2.2013 07:22

Severná Kórea potvrdila, že úspešne vykonala tretiu jadrovú skúšku. Dodala, že použila miniaturizované a ľahšie zariadenie, ktoré malo väčšiu výbušnú silu než predchádzajúce testy. Informácie zverejnila severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

Severná Kórea uskutočnila tretí jadrový test
SITA

Test podľa KCNA prebehol na vysokej úrovni, bezpečne a dokonale, pričom nemal žiadne negatívne účinky na okolité životné prostredie. Južná Kórea tiež potvrdila, že Severná Kórea dnes uskutočnila jadrovú skúšku. Uviedol to prezidentský poradca v Soule.

Bezpečnostná rada OSN bude mať dnes o 15. h SEČ mimoriadne zasadnutie, ktoré sa bude zaoberať jadrovým testom KĽDR, informovali diplomati rady. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.
Nemenovaný západný diplomat vyjadril nádej, že rada schváli prvé vyhlásenie, ktoré odsúdi dnešnú jadrovú skúšku a začne pracovať na komplexnejšej reakcii na udalosť.

Diplomati už skôr uviedli, že Spojené štáty, Južná Kórea a zástupcovia Európy budú od BR OSN žiadať prijatie rezolúcie, ktorá uvalí nové sankcie na Pchjongjang, ak skutočne vykoná v poradí tretí nukleárny test. Severná Kórea sa ním totiž vyhrážala už minulý mesiac a medzinárodné spoločenstvo ho s napätím a znepokojením očakávalo.

Pchjongjang vzdoroval aj skorším rezolúciám rady. Dve jadrové skúšky uskutočnil už v roku 2006 a 2009.
Japonsko bude zvažovať svoje vlastné sankcie proti Severnej Kórei, vyhlásil dnes japonský premiér Šinzo Abe.

"Vydal som nariadenie, na základe ktorého budeme zvažovať možné reakcie na túto záležitosť, vrátane našich vlastných sankcií, pričom však budeme spolupracovať s ostatnými krajinami," vysvetlil Abe novinárom po zasadnutí japonskej bezpečnostnej rady.

Juhokórejské ministerstvo obrany dnes ako prvé oznámilo, že Severná Kórea zrejme vykonala jadrovú skúšku, keď odborníci z Amerického geofyzikálneho inštitútu (USGS) zaznamenali seizmickú aktivitu s magnitúdou 4,9.

Reakcie zahraničia: Obama pohrozil medzinárodnou odvetou

Americký prezident Barack Obama označil dnes najnovšiu jadrovú skúšku KĽDR za "veľmi provokatívny čin", ktorý "podkopáva regionálnu stabilitu".
"Nebezpečenstvo, ktoré predstavujú ohrozujúce aktivity Severnej Kórey, si vyžaduje ďalšie rýchle a presvedčivé činy medzinárodného spoločenstva," uvádza sa vo vyhlásení Baracka Obamu.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun označil severokórejský test za jasné a vážne porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady. Vyjadril tiež poľutovanie nad tým, že KĽDR ignorovala jednohlasné výzvy medzinárodného spoločenstva, aby sa zdržala ďalších provokácii.

Dôrazné odsúdenie jadrovej skúšky tlmočil podľa agentúry Interfax aj zdroj z ruského ministerstva zahraničných vecí.

Šéf britskej diplomacie William Hague vyhlásil, že Londýn začne urgentné konzultácie s partnermi z Bezpečnostnej rady OSN, ktoré by mali viesť k dohode o ráznej reakcii na krok KĽDR.


BR OSN jednomyseľne odsúdila jadrový test

Bezpečnostná rada OSN dnes ostro odsúdila tretí severokórejský jadrový test a jej predseda, ktorým je tento mesiac juhokórejský minister zahraničných vecí Kim Sung-hwan, pohrozil krajine odvetnými opatreniami. Oznámila to agentúra Reuters.

"Členovia Bezpečnostnej rady OSN ostro odsudzujú túto skúšku, ktorá je vážnym porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady", ktorá teraz zváži "náležité opatrenia", povedal reportérom po zasadnutí rady jej predseda.

Kim Sung-hwan uviedol, že 15-členná BR OSN odsúdila severokórejský jadrový test jednomyseľne, vrátane Číny a označil ho za "jasnú hrozbu medzinárodnému mieru a bezpečnosti", za hrozbu Kórejskému polostrovu a severovýchodnej Ázii.

Dodal, že BR OSN začne ihneď rokovať o prijatí sankčných opatrení. Americká veľvyslankyňa v OSN Susan Riceová povedala, že Washington a jeho spojenci majú v úmysle "rozšíriť režim sankcií", ktoré boli uvalené na Severnú Kóreu po jej jadrových testoch v rokoch 2006 a 2009.


USA potvrdili, že ich KĽDR informovala o teste v predstihu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok